10. 5. 2022 ob 18.00, Pekarna Magdalenske mreže

Knjižnica tete Rose: Družbena ideologija avtomobila Andrea Gorza

V sredo, 10. 5. 2023, te ob 18.00 v okviru programa Knjižnica tete Rose vabimo, da sodeluješ v kritično – utopični debati o problemih z avtomobilizmom.

Pred natančno petdesetimi leti je francoski filozof, družbeni teoretik in komunist Andre Gorz napisal živahen esej, pamflet z naslovom Družbena ideologija avtomobila, v katerem piše proti avtomobilu kot uničevalcu mest ter proti avtomobilizmu kot takem. Njegov, že pol stoletja star premislek nam nazorno in prepričljivo približa številne vidike skrajno problematične ideologije, ki jo v avtomobilizmu lahko vidimo vpisano še danes. V okviru debate bomo nekaj besed najprej namenili predstavitvi tega zanimivega avtorja, ki je v svojih zadnjih letih prešel od marksizma k okoljski misli, večino časa pa bomo namenili razpravi o pogledih na vlogo avtomobilizma v človekovem življenju, delu in pri načrtovanju mest ter transporta.

Vabljen_a, da pred debato izbranemu besedilu prisluhneš v oddaji Arsov logos:

Andre Gorz, izsek iz eseja Družbena ideologija avtomobila: »S takimi ljudmi nikoli ne boste imeli socializma, mi je nekoč, vznemirjen zaradi pariškega prometa, dejal prijatelj iz Vzhodne Nemčije. /../ Avtomobil je paradoksalni primer luskuzne dobrine, ki jo je razvrednotila lastna razširjenost. Zanimivo pa je, da temu praktičnemu razvrednotenju še ni sledilo ideološko. Mit o zadovoljstvu in koristih avtomobila vztaja, in bi vztrajal tudi, če bi bil množični prevoz bolj razširjen. Vztrajnosti tega mita ni težko razložiti. Širitev osebnih avtomobilov je nadomestila množični prevoz in prostorsko planiranje v mestih spremenila v funkcijo, ki je njihovo širitev naredila nujno. Za presekanje tega kroga bi potrebovali ideološko, kulturno revolucijo, in tega ne moremo pričakovati ne od leve ne od desne strani vladajočega razreda.«

o Knjižnici tete Rose

V duhu in v idejah Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, bodo v letu 2023 potekali bralni, pogovorni in filmski večeri o delih, ki jih hranimo v knjižnici, prav tako pa o kritičnih in naprednih družbeno-političnih gibanjih in osebah, ki se jih raznovrstna dela dotikajo, ter temah kot so solidarnost, kritična misel, anarhizem. Vabljeni, da knjižnico obiščete v prostorih Pekarne Magdalenske mreže v Mariboru. Program Knjižnice tete Rose v letu 2023 pripravljajo Maja Pan, Andraž Rožman in Barbara Kukovec. Program poteka v sodelovanju z Društvom za razvoj humanistike Zofijini ljubimci.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: