25. 4. 2023 ob 18.00, OBRAT

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

Petra Meterc: Grozljivka obračuna s patriarhatom

V torek, 25. 4. 2023, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 na tretje predavanje cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko. Petra Meterc, filmska kritičarka in prevajalka bo na primerih različnih sodobnih filmov prikazala njihov pristop do feminističnih vprašanj in obračun s patriarhatom. 

O predavanju:

Geena Davis Inštitut, ki se ukvarja s spolom v medijih je razvil programsko orodje za merjenje pogostosti žensk na ekranu. V eni od raziskav so ugotovili, da moške z izjemo enega žanra na ekranu vidimo in slišimo kar dvakrat pogosteje kot ženske. Ta žanr je grozljivka.

Žanr grozljivke je dolgo časa veljal za prvaka v izumljanju inovativnih načinov izmaličenja ženskih teles ali pa, na drugi strani, njihovih pošastnih izrojenosti v skladu z binarno delitvijo na dobro in zlo, na žrtve in storilke ter tako zgolj utrjeval stereotipe žensk kot nedolžnih ali pokvarjenih, kot mater ali fatalk. Sodobni žanrski film, pa naj si bo v grozljivkah ali trilerjih, žensko pogosto postavlja v ospredje z namenom, da zgoraj omenjene delitve briše, postavlja pod vprašaj, jih sprevrača in s tem spregovori o vprašanjih politične narave. Kako se takšni sodobni filmi, ki jih povečini režirajo ženske, tega lotevajo in ali kljub žanrski raznolikosti, pa tudi različnim koncem sveta, kjer nastajajo, lahko govorimo o podobnem pristopu do feminističnih vprašanj, bomo pogledali na primerih nekaj filmov iz preteklih let.

Petra Meterc

je diplomirana anglistka in polonistka, deluje pa kot filmska kritičarka in prevajalka. Več let je o filmu in literaturi pisala za Radio Študent. Bila je tudi mentorica filmske vzgoje in mentorica filmsko-kritiških delavnic. Redno obiskuje filmske festivale v tujini, bodisi kot novinarka, bodisi kot članica kritiških žirij, kot predstavnica slovenske sekcije združenja filmskih publicistov Fipresci. Je v programski ekipi Festivala migrantskega filma, sodeluje tudi s festivali Animateka, Kino Otok in Kurja polt. Redno objavlja v revijah Ekran in KINO! in je sodelavka kulturne redakcije Radia ARS. Za kritiško delo je leta 2020 prejela Ekranovo priznanje.

Po predavanju se bo z gostjo pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

Filmi, ki jih bomo omenjale_i na predavanju:

  • Babaduk (Babadook, Jennifer Kent, 2014)

  • V senci (Under the Shadow, Babak Anvari, 2016)

  • Mamaščevalka (Prevenge, Alice Lowe, 2016)

  • Surovo (Raw, Julia Ducournau, 2016)

  • Bulbbul (Anvita Dutt Guptan, 2020)

  • Obetavna mladenka (Promising Young Woman, Emerald Fennel, 2020)

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

je nadaljevanje cikla Zgodovina filma (2021) in cikla Teorija filma (2022). V letošnjem ciklu predavanj bomo svojo pozornost družbeno kritično usmerile_i v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodile_i priznane_i slovenske_i filmske_i kritiki_čarke in teoretiki_čarke, ki nam bodo predstavile_i tako literaturo o filmu, kot tudi priporočale_i zanimive žanrske filme.

Cikel sestavlja 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki bodo potekala od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v OBRATU - prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9. Čeprav si predavanja smiselno sledijo, jih je mogoče spremljati tudi popolnoma neodvisno od celote. Pridružite se nam!

Projekt nastaja v soorganizaciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborske knjižnice ter je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: