23. 4. 2023 ob 19.00, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Slava Klavora - spomenik

V nedeljo, 23. 4. 2023, ob 19.00 predstava o komunističnem gibanju in revolucionarnem boju v Mariboru na odru Gledališča Toneta Čufarja Jesenice. Z našo predstavo v Jesenicah obeležujejo Dan OF. Vstop je prost.

Občinstvo je predstavo zelo dobro sprejelo, prav tako kritika, saj je prejela Matička za v celoti najboljšo predstavo na 60. Linhartovem srečanju, festivalu ljubiteljskega gledališča iz Slovenije in zamejstva, tri ZIZ nagrade na 9. Gala podelitvi ZIZ nagrad (ZIZ nagrada za serijsko padanje, ZIZ nagrada za predstavo, ZIZ nagrada za režijoin) in tri nagrade na 14. Repassage festu, festivalu ljubiteljskih gledališč iz območja bivše skupne države (Nagrada za najboljšo predstavo v celoti, Nagrada za najboljšo kolektivno igro, Nagrada za najboljšo režijo), ki je novembra 2022 potekal v Srbiji.

Osrednja platforma predstave je komunistično gibanje v Mariboru, kjer gledalke_ci pridejo v stik z mariborskimi aktivistkami_ti, kasnejšimi narodnimi heroji_njami. Dogajanje je postavljeno v nestabilni čas poznih tridesetih let, ko so Jugoslavijo pretresali mednacionalni spori, v bližnji soseščini pa je že zavladal nacifašizem, ki se je leto za letom, kakor temna senca, bližal Jugoslaviji.

Predstava gledalke_ce popelje v čas odraščanja, šolanja in političnega delovanja Slave Klavore ter njenih tovarišic_ev. Skupina izobraženih in izurjenih komunistk_ov ter mladih skojevk_cev je postala pomemben vir navdiha za upor, kajti z izdelanim programom, organizacijo in vizijo so komunistke_ti predstavljale_i alternativo obstoječemu kapitalističnemu sistemu. Z začetkom vojne so komunistke_i bile_i edine_i, ki so v ilegali nadaljevale_i svoje aktivnosti. Niso se predale_i in priznale_i nacistične okupacije. Začel se je boj. Začela se je revolucija.

Kljub izjemnemu pogumu in dobri organiziranosti je gestapo 7. avgusta 1941 aretiral Slavo Klavoro in njene tovariše_ice. Osemnajst dni je Slava z nezlomljivo voljo kljubovala nečloveškemu nasilju. Ničesar jim ni izdala. Skupaj z drugimi borkami_ci so jo 24. avgusta ustrelili v mariborskih sodnih zaporih. Usmrčena pri komaj dvajsetih letih je Slava Klavora postala simbol poguma in upora slovenskega partizanstva. Predlani smo obeleževale_i 100-letnico njenega rojstva in 80-letnico njene usmrtitve.

Ker v pozabo odhajajo ideje, kraji, dogodki in osebe, katerih podob na spomenikih ne prepoznamo več, smo želele_i na podlagi dela Milice Ostrovške Kljub vsemu upor in drugih zgodovinskih virov oživiti pomen marksistične teorije in revolucionarnega boja na gledališkem odru.

Revolucija nosi njihova imena.

Foto: Gregor Salobir

IGRAJO: Davorin Juhart, Anastazija Leščak, Nina Slanič, Tomaž Podbevšek, Tina Podbevšek

REŽISER: Viktor Hrvatin Meglič

SCENOGRAFINJA in KOSTUMOGRAFINJA: Nina Šulin

OBLIKOVANJE LUČI: Boštjan Vodnik

PROJEKCIJA: Vita Kolar

POMOČ PRI ORGANIZACIJI: Sašo Kornet

PRODUKCIJA: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

SOORGANIZACIJA: Narodni dom Maribor

 

Za podporo se zahvaljujemo se Muzeju narodne osvoboditve Maribor, Združenje borcev za vrednote NOB, Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor ter Radiu MARŠ.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: