22. 4. 2023 ob 19.00, Lutkovno gledališče Maribor

Film v Minoritih: Pošvedrani klavir s
filmsko ekipo

V soboto, 22. 4. 2023, te ob 19.00 vabimo v Lutkovno gledališče Maribor na projekcijo filmsko glasbene povesti, Pošvedrani klavir in pogovor s filmsko ekipo.

Nadaljujemo sezono filmskih večerov v izjemni družbi: programska selekcija konzorcija Film in Maribor napoveduje nagrajene, opazne, prodorne, pomembne naslove, ki razpirajo sodobne teme, nove poglede in zastavljajo pomembna vprašanja vsakdanjosti. Niz projekcij – sicer poznan kot Filmske nedelje (in sobote) – je bil preoblikovan v Film v Minoritih in te vse do 22. aprila ob sobotah vabimo v Veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor.

Predfilm: Izbor Mednarodnega filmskega festivala StopTrik

Noj mi je povedal, da svet ni resničen, in mislim, da mu verjamem / Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It

Pendragon (Griffith Film School), 2021, Avstralija, 11'18''

Ko se mladi uslužbenec za telefonsko prodajo sreča s skrivnostnim govorečim nojem, izve, da je vesolje stop animacija.

* POŠVEDRANI KLAVIR

Miha Vipotnik / Slovenija / 2022 / 86' / slovenščina

Pošvedrani klavir je filmsko glasbena povest, ki s pomočjo dokumentarno igranih in animiranih filmskih delov pripoveduje zgodbo o starem zapuščenem klavirju Bösendorfer model 225 v studiu radia Slovenija.

Izhodišča za zgodbe v filmu o klavirju so resnična, zgodovinsko utemeljena iz pisnih izročil in dokumentov. Dopolnjena so z izjavami in sklicevanjem na dve slovenski literarni predlogi. Pripovedna vez med vsem tem pa je plod domišljij in ustvarjalnega zanosa avtorjev. 

Po ogledu filma se bomo pogovorili z režiserjem in scenaristom Miho Vipotnikom (zoom), avtorjem stripa in igralcem Cirilom Horjakom in asistentko režije Kristino Čudino, ki bosta z nami v živo. 

režija Miha Vipotnik scenarij Miha Vipotnik fotografija Rado Likon glasba Gregor Strniša, Bojan Adamič, Vojko Sfiligoj montaža Miha Vipotnik, Šarka Likon, Tony Keyrouz, Katka Šedlbauer avtor stripa Ciril Horjak animacija Ciril Horjak, Ana Čigon, Tone Mlakar zvok Julij Zornik scenografija Mateja Medvedič kostumografija Tanja Birgmajer maska Anja Godina

 

igrajo/nastopajo Ciril Horjak, Janez Škof, Saša Pavček, Gregor Strniša, Manfred Lukas-Luderer, Anja Drnovšek, Igor Štamulak, Matija Milčinski produkcija Igor Pediček (Casablanca)

 

koprodukcija RTV Slovenija finančna podpora Slovenski filmski center distribucija Casablanca

 

festivali, nagrade Festival slovenskega filma (vesna za izvirno glasbo, nagrada Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu)

Organizacija in izvedba: Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • programska selekcija: Konzorcij Film in Maribor • program financira: Mestna občina Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: