do 2. 6. 2023 med 13.00 in 18.00, OBRAT

SobaZaGosteMaribor: Funduk »Iustitia-dulcis oblizuje svoje tri s sladkorjem prekrite vnukinje, speljane na kriva pota«

V četrtek, 13. 4. 2023, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na otvoritev razstave »Iustitia-dulcis oblizuje svoje tri s sladkorjem prekrite vnukinje, speljane na kriva pota« umetniškega kolektiva Funduk.

Razstava bo v OBRATU na ogled do 2.2. junija,junija, vsak delavnik med 13.0013.00 in 18.00.18.00.

Iustitia-dulcis je božanstvo, ki zaobjema vse okuse in samo-okuse drugih. Iustitio-dulcis častimo zaradi te njene lastnosti, pri kateri po možnosti okušamo radikalne razlike. Posvečamo ji prostor, v katerem se prepletajo jeziki (tongues), kjer svoboda govora postane jezikovna svoboda. Jeziki gostijo okušanje, dotikanje, govorjenje.

V jezikih se stikata užitek in politika.

Toda, kako hkrati okušati in govoriti?

Ste kdaj začutili okušalno senzacijo besede, medtem ko ste jo izgovarjali? - Na primer besede "pravica" ali "zakon".

Ali je mogoče občutiti, kakšen okus imajo ti pojmi v ustih sodnika_ce?

Naša boginja poziva vse, naj okusijo pravičnost. V sladkorju shranjuje samo-okuse drugih. Iustitia-dulcis vabi, da jih okusimo, ne glede na poreklo ali prepričanja. Njeni trije stebri predstavljajo obredni spomenik, trenutek za okušanje njene raznolike zapuščine, degustacije jezikove strpnosti.

Kolektiv Funduk

sestavljajo ga Başak Tuna, Maximilian Lehner in Matteo Locci, sodobnih vprašanj se loteva s humorjem, situacijsko zaznavnostjo in participativnimi strategijami, ki raziskujejo svet onkraj kodiranih kategorij političnega spektra. Funduk je sodeloval na skupinskih razstavah ter se efemerno, participativno in performativno pojavljal v Ljubljani, Stockholmu, Rimu, Bozcaadi, Stuttgartu, Salzburgu, Umei in Linzu.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: