18. 4. 2023 ob 18.00, Pekarna Magdalenske mreže

Knjižnica tete Rose: V Sloveniji se je začela vojna

V torek, 18. 4. 2023, te ob 18.00 v okviru programa Knjižnica tete Rose vabimo na pogovor s pisateljem in novinarjem Andražem Rožmanom.

Dogodek je zaradi bolezni iz srede, 12. 4., prestavljen na torek, 18. 4. 2023.

Kako bi bilo, če bi se v Sloveniji začela državljanska vojna, ti pa se znajdeš na preganjani strani, tvoj dom je uničen, prijatelji ubiti in ti moraš, da si rešiš življenje na skrivaj zapustiti Slovenijo? Prestrašen_a se po dolgi in tvegani poti znajdeš na drugem koncu sveta, kjer pa se tvoja begunska agonija še dolgo ne neha. Ali bo ta država, v katero si prišla_el, sprejela tvojo prošnjo za azil? Z Andražem Rožmanom se bomo pogovarjale_i o njegovem literarnem delu, predvsem romanu Trije spomini: med Hajfo, Alepom in Ljubljano (Goga, 2019), ki tesno prepleta literarno ustvarjanje s pričevanjem, družbeno – političnim aktivizmom in neposrednim solidarnostnim delovanjem. Nekaj besed bomo namenile_i tudi avtorjevemu romanu Titov sin (Goga, 2022), ki tematizira duševne stiske.

Avtorica risbe: Samira Kentrić

Andraž Rožman

novinar, ki je v drugem desetletju 21. stoletja krepko prestopil meje običajnega, objektivističnega novinarstva in se v letih med 2016 in 2018 s palestinsko-sirskim beguncem Mohamadom Abdulom Al Munemom spustil v stvaren dialog, duhovno izmenjavo, katerega rezultat je unikatno delo Trije spomini. Pričevanja in izkušnje beguncev niso pogost predmet v slovenski literaturi, kaj šele takšna iz prve roke. Mnogo bolj so uveljavljena izkrivljanja tipa Alamut, ki z ničemer ne prispevajo k poglobljenemu razumevanju »islama« niti arabskih dežel z občečloveškega stališča, kaj šele k neposrednemu razmisleku in občutenju zgodovinskih ter današnjih izkušenj begunstva. Slednja pa odpirajo pristna življenjska vprašanja, osredinjena okoli učenja tistega najpomembnejšega: ljubezni, svobode in človečnosti.

O knjižnici tete Rose:

V duhu in v idejah Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, bodo v letu 2023 potekali bralni, pogovorni in filmski večeri o delih, ki jih hranimo v knjižnici, prav tako pa o kritičnih in naprednih družbeno-političnih gibanjih in osebah, ki se jih raznovrstna dela dotikajo, ter temah kot so solidarnost, kritična misel, anarhizem. Vabljeni, da knjižnico obiščete v prostorih Pekarne Magdalenske mreže v Mariboru. Program Knjižnice tete Rose v letu 2023 pripravljajo Maja Pan, Andraž Rožman in Barbara Kukovec. Program poteka v sodelovanju z Društvom za razvoj humanistike Zofijini ljubimci.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: