25. 3. 2022 ob 19.00, Lutkovno gledališče maribor

Film v Minoritih: Izbrani kratki filmi

V soboto, 25. 2. 2023, te ob 19.00 vabimo v Lutkovno gledališče Maribor na projekcijo nagrajenih kratkih filmov in pogovor z režiserko Leo Vučko.

Nadaljujemo sezono filmskih večerov v izjemni družbi: programska selekcija konzorcija Film in Maribor napoveduje nagrajene, opazne, prodorne, pomembne naslove, ki razpirajo sodobne teme, nove poglede in zastavljajo pomembna vprašanja vsakdanjosti. Niz projekcij – sicer poznan kot Filmske nedelje (in sobote) – je bil preoblikovan v Film v Minoritih in te vse do 22. aprila ob sobotah vabimo v Veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor.

* Izbrani kratki filmi

Zvrstilo se bo pet domačih in tujih filmov različnih tehnik in žanrov, od animiranega do igranega in dokumentarno-eksperimentalnega. Filmi in njihove_i ustvarjalke_ci se ponašajo z Vesno, nagrado FeKK-a, Shotsa, StopTrika, Animateke, LiFFE-a in nominacijo za Oskarja.

Legenda o zlatorogu

Lea Vučko (Octopics) / kratki animirani film / Slovenija / 2022 / 13' 35''

Kratki animirani film Legenda o zlatorogu, mlade slovenske animatorke Lee Vučko, ki je na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši animirani film, nas skozi reinterpretacijo ljudske pripovedke popelje skozi preplet ljubezni, lepote in igre temnih sil.

Marko

Marko Santić (Jaka produkcija) / kratki igrani film / Hrvaška, Srbija, Slovenija, Francija / 2021 / 17'12''

Kratki igrani film Marko, v režiji Marka Santića je na slovenjegraškem festivalu kratkega filma Shots prejel nagrado za najboljši film festivala. Marko in Ankica nikoli nista prebolela smrti edinca Anteja, ki je umrl v vojni. Na predlog soseda Stipa, naj Antovo sobo oddaja turistom, je Marko močno užaljen, vendar ga Ankica prepriča, da pristane. Oddajanje sob je lahek vir zaslužka, še posebej za starejše ljudi, a Marka vseeno razjeda dejstvo, da zdaj v postelji njegovega sina spi neznan moški.

www.s-n-d.si

Sara Bezovšek / kratki dokumentarni eksperimentalni film / Slovenija / 2021 / 13' 39''

Sara Bezovšek - vizualna umetnica, delujoča na področjih novih medijev, eksperimentalnega filma in grafičnega oblikovanja je lani z eksperimentalnim filmom www.s-n-d.si na FeKK-u prejela nagrado Grand Prix, na Festivalu slovenskega filma pa vesno za najboljši eksperimentalni film.

Avtorico so pritegnili različni apokaliptični scenariji, ki bi lahko vodili v konec sveta, kakršnega poznamo. Na spletu najden vizualni material v obliki kratkih videov, memejev, fotografij, gifov, emotikonov in različnih zunanjih povezav je kolažirala s svojimi lastnimi deli ter tako ustvarila kompleksen in vizualno nasičen narativ.

Človeški viri / Human Resources / Ressources Humaines

Trinidad Plass, Titouan Tillier, Isaac Wenzek (EMCA) / kratiki animirani film / Francija / 2022 / 3'30''

Veliko nagrado Mednarodnega filmskega festivala StopTrik vedno podeli občinstvo. Tako je leta 2022 zmagal francoski študentski film Človeški viri, ki je prejel tudi posebno omembo študentske žirije in Krsta Gospodinovskega (Flipbook Film Festival, Skopje).

Film v tehniki stop animacije s polstenimi lutkami prikazuje Andya, ki se v spremstvu prijatelja, ki vse snema, odpravi na svoj termin za reciklažo. Sprejme ga Wanda, tajnica podjetja. Animacija na humoren način prikazuje absurdnost človeške eksistence in okolje, kjer so stvari pomembnejše od človeške delovne sile.

Sierra

Sander Joon / kratki animirani film / Estonija / 2022 / 15'

Kratki animirani film Siera, estonskega animatorja Sanderja Joona je nominiranec za oskarja, v preteklem letu pa je bil med drugim (film je namreč prejel več kot 45 nagrad na festivalih po svetu) nagrajen tudi na dveh festivalih v Sloveniji. Na festivalu Animateka je prejel veliko nagrado mednarodne žirije in nagrado občinstva, na LIFFEu pa je prejel nagrado za najboljši kratki film.

Animacija Sierra sledi očetu in sinu, ki se udeležita tekmovanja v reliju, a jima ne kaže dobro. Da bi zmagala, se fant spremeni v pnevmatiko. Film, ki je delno nastal po navdihu režiserjevih otroških spominov, gledalca povleče v nadrealistični svet avtomobilskih dirk.

Organizacija in izvedba: Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • programska selekcija: Konzorcij Film in Maribor • program financira: Mestna občina Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: