31. 3. in 1. 4. 2022, Dvorana Gustaf in Vetrinjski dvor

Krasni vroči svet

Vabimo te na dogodek katerega namen je ozaveščanje o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb in podnebne krize. Na dogodku, ki bo potekal dva dni in sicer 31. 3. in 1. 4. 2023 v Kulturnem centru Pekarna in v Vetrinjskem dvoru, bomo med drugim gostile_i priznano klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj, znanstvenega raziskovalca s področja energetskega prehoda in podnebne pravičnosti dr. Aljošo Slameršaka in mlade podnebne aktivistke iz sosednjih držav.

Prav tako si bo mogoče ogledati dokumentarni film Zgodba Save, ki govori o pomembni vlogi te reke za številne ekosisteme, si ogledati na natečaj prispela umetniška dela iz recikliranih materialov in poskušati rešiti podnebno krizo v sobi pobega.

Dogodek je namenjen poglobljeni seznanitvi mladih z naravoslovnimi in družbenimi vidiki podnebnih sprememb, s potrebnimi političnimi in ekonomski ukrepi za zmanjšanje krize ter z raznolikami oblikami ter metodami podnebnega boja.

Dogodek pripravljajo mlade_i prostovoljke_ci Pekarne Magdalenske mreže združene v skupini »Mladi za mesta proti podnebnim spremembam«.

Dogodek je brezplačen.

Program prvega dneva, KC Pekarna

• 11.00 - , dvorana Gustaf / Izmenjava rastlin

• 11.00 - 13. 00, dvorana Gustaf / Antropogeni vzroki za podnebne spremembe in meritve podnebnih sprememb, dr. Lučka Kajfež Bogataj

• 13.15 - 14.00, dvorana Gustaf / Odrast, dr. Aljoša Slameršak,

• 14.00 -, Pekarna Magdalenske mreže / Otvoritev sobe za pobeg na temo podnebne krize

• 14.30 - 15.15, dvorana Gustaf / Pilotske meritve mikroplastike v sladkovodnih ribah rdečeokah, Tamara Kolerič, Domen Bogdan

• 15.15 - 16.00, dvorana Gustaf / V smeri zelene tranzicije, dr. Annamaria Vujanović

• 16.00 - 16.30, dvorana Gustaf / Vegansko kosilo

• 16.30 - 18.00, dovrana Gustaf / Pogovor z mladimi podnebnimi aktivisti_ kami

• 20.30 - 22.30, dvorana Gustaf /  Koncert

Program drugega dneva, Vetrinjski dvor

• 10.00 - 13.00, avla Vetrinjskega dvora / Razstava likovnega natečaja Odpad zaklad

• 10.00 - 13.00, prostori Zavoda MARS / Reciklažne delavnice za otroke,

• 11.00 - 13.00, dvorana Vetrinjskega dvora / Ogled filma Zgodba Save in pogovor z ekipo Balkan River Defence

Program prvega dneva, KC Pekarna

11.00 - , dvorana Gustaf / Izmenjava rastlin

Izmenjava rastlin bo potekala ves dan. Prinesite svoje rastline, ki jih boste lahko izmenjale_i z drugimi.

11.00 - 13. 00, dvorana Gustaf / Antropogeni vzroki za podnebne spremembe in meritve podnebnih sprememb, dr. Lučka Kajfež Bogataj

Predavateljica bo predstavila antropogene vzroke za podnebne spremembe, s poudarkom na kmetijstvu, del predavanja pa posvetila tudi meritvam podnebnih sprememb.

Lučka Kajfež Bogataj je diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti in doktorirala na Biotehniški fakulteti. Sedaj predava na Biotehniški fakulteti, Fakulteti za matematiko in fiziko in Fakulteti za arhitekturo. Raziskovalno se osredotoča na področje podnebnih sprememb in na meteorologije, še posebej na vpliv vremena in podnebnih sprememb na rastlinsko pridelavo in človeka. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim je soprejemnica Nobelove nagrade za mir 2007, prejela je medaljo za znanstvene zasluge univerze v Verakruzu in častni doktorat Univerze na Primorskem. 

13.15 - 14.00, dvorana Gustaf / Odrast, dr. Aljoša Slameršak

Predavatelj bo predstavil tri osrednje teze odrasti, ki povezujejo koncept planetarnih biofizikalnih omejitev in politično vizijo dostojnega življenja za vse.

Aljoša Slameršak je diplomiral na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in magistriral iz okoljskih in podnebnih znanosti na Univerzi Wageningen, sedaj dela kot znanstvenik na oddelku za Okoljske znanosti in tehnologijo na ICTA. Njegova glavna raziskovalna področja so energetski prehod, podnebne migracije in podnebna pravičnost. 

14.00 -, Pekarna Magdalenske mreže / Otvoritev sobe za pobeg na temo podnebne krize

Soba za pobeg bo odprta do 20.00.

14.30 - 15.15, dvorana Gustaf / Pilotske meritve mikroplastike v sladkovodnih ribah rdečeokah, Tamara Kolerič in Domen Bogdan

Tamara Kolerič in Domen Bogdan sta v tretjem letniku gimnazije napisala raziskovalno nalogo o mikroplastiki v ribah v Muri z naslovom “Pilotske meritve mikroplastike v sladkovodnih ribah rdečeokah (Rutilus rutilus) v porečju reke Mure na območju Slovenije”. Z raziskovalno nalogo sta želela določiti količino mikroplastike v ribah in kateri dejavniki na to vplivajo. Ugotovila sta, da so ribe v Muri precej onesnažene z mikroplastiko, katere največji delež pa predstavljajo vlakna, ki pridejo iz gospodinjstev. S svojim delom sta zmagala na državnem Srečanju mladih raziskovalcev 2021, dobila zlato medaljo na mednarodnem tekmovanju International Conference of Young Scientists, postala sta Ime meseca Aprila 2022 na Valu 202 in svojo raziskovalno nalogo prestavila tudi v državnem zboru. Na dogodku bosta predstavila potek raziskovanja in ugotovitve.

15.15 - 16.00, dvorana Gustaf / V smeri zelene tranzicije, dr. Annamaria Vujanović

dr. Annamaria Vujanović je znanstvena raziskovalka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, UM z delovnimi izkušnjami iz različnih industrijskih panog ter nacionalnih in evropskih raziskovalnih in aplikativnih projektov. Vodja raziskovalne skupine s fokusom na okoljski trajnosti, krožnem gospodarstvu, strategiji ravnanja z odpadki, energetski učinkovitost v industriji in podpora podjetjem pri zeleni tranziciji. Vodja delovnih sklopov v Horizon Europe Mission: Očuvajmo Oceane in morje, imenovanih: REMEDIES in INSPIRE.

16.00 - 16.30, dvorana Gustaf / Vegansko kosilo

16.30 - 18.00, dovrana Gustaf / Pogovor z mladimi podnebnimi aktivisti_ kami

Pogovor z mladimi podnebnimi aktivistkami Kasio (s Poljske), Theo (s Češke) in Lili (z Madžarske). Pogovarjale se bomo o podnebnem boju v njihovih državah, o problemih, s katerimi se spopadajo, kakšne kampanje organizirajo in kakšen je odnos tamkajšnje politike do podnebne krize.

20.30 - 22.30, dvorana Gustaf / Koncert

Program drugega dneva, Vetrinjski dvor

10.00 - 13.00, avla Vetrinjskega dvora / Razstava likovnega natečaja Odpad zaklad

Otvoritev razstave del, ki bodo prispela na natečaj, katerega tema je podnebna kriza. Sodelujoči lahko prispevajo risbe, slike ali skulpture, pogoj pa je, da je vsaj del izdelka iz odpadnih ali recikliranih materialov ter da tematizira podnebno krizo. Izdelke bo na razstavi ocenila strokovna žirija in najboljšim podelila nagrade.

10.00 - 13.00, prostori Zavoda MARS / Reciklažne delavnice za otroke

Delavnice za otroke (5+), kjer bomo uporabljali reciklirane materiale za izdelavo igrač. Z delavnicami hočemo že najmlajše in njihove starše vzpodbuditi k ponovni uporabi materialov.

11.00 - 13.00 , dvorana Vetrinjskega dvora / Ogled filma Zgodba Save in pogovor z ekipo Balkan river defence

Izrezuje kanjone, prinaša rodovitno prst, ustvarja brzice, gnezdišča in globoke tolmune. Ljudje pijejo njeno vodo, je navdih za pesmi in prepire ter vir energije. Reka Sava je tekoča povezava med štirimi državami in neštetimi ekosistemi. Pridružite se štirim pojavnim kajakašem, medtem ko veslajo prek Slovenije, jemljejo vzorce njene vode, štejejo ptice in spoznavajo njeno divjo preteklost, temno zgodovino in negotovo prihodnost. Sledil bo pogovor s članom ekipe Balkan River Defense Tilnom Basletom.

Vstopnine ni.

Celovečerni dokumentarni film, 84’ (SLO)
Ideja: Rok Rozman
Režiser: Rožle Bregar
Producent: Rok Rozman

Kamera: Rožle Bregar & Mitja Legat

Montažer: Denis Artač

Skladatelj glasbe: Janez Dovč

Obdelava zvoka: Grega Švabič

Ilustracije: Maja Poljanc

Animiranje: Mitja Legat & Toni Stanovnik

Glas Save: Sabina Kogovšek

Spremno besedilo: Rok Rozman

Produkcija: Leeway Collective

Koprodukcija: Vizualist & LegitFilms

** Organizator: Pekarna Magdalenske mreže

** Soorganizatorji: AGD Gustaf, Vetrinjski dvor-Narodni dom Maribor, Zavod MARS

** Sofinancerji: Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino, Active citizen found

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: