23. 3. 2023 ob 18.00, OBRAT

SobaZaGosteMaribor: Spoznaj rezidente Funduk

V četrtek, 23. 3. 2023, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 na predstavitveni pogovor z novo trojico rezidentov – kolektivom Funduk. Başak Tuna (Turčija), Matteo Locci (Italija) in Maximilian Lehner (Nemčija) so bili v lanskem letu izbrani preko javnega poziva SobaZaGosteMaribor, na katerega se je odzvalo 140 mednarodnih umetnic_kov. V Mariboru bodo ustvarjali v marcu in aprilu 2023.

Foto: Simao Bessa © Galerija Škuc

Kolektiv Funduk je triglava skupina, ki se ukvarja s praktično usmerjenim raziskovanjem in deluje v nenehni povratni zanki med performativnimi izkušnjami in besedilnimi elaborati. Spreminjanje vida, dotika, sluha ali vonja; med svojim ontološkim raziskovanjem se funduk poigrava z raznoliko telesnostjo, ki je med drugim vključena v mirno gibanje, pogled navzgor, kotaljenje navzdol in hojo nazaj. Skupaj se sodobnih vprašanj lotevajo s humorjem, situacijsko zaznavnostjo in participativnimi strategijami, ki raziskujejo svet onkraj kodiranih kategorij političnega spektra.

Başak Tuna

je kritična prostorska ustvarjalka, ki trenutno živi v Rimu in je leta 2021 na Akademiji za oblikovanje v Eindhovnu diplomirala iz kontekstualnega oblikovanja. V svojem delu raziskuje mreže, ki zadevajo tehnologijo, razmerja moči in birokracijo. Ker izhaja iz izobrazbe industrijskega oblikovanja, se njeno umetniško raziskovanje napaja iz posredovanja vsakdanjih predmetov; secira, dokumentira, posega, dodaja, podstavlja, prekriva in uporablja obratni inženiring za materializacijo.

Matteo Locci

je diplomant fakultete za arhitekturo na Univerzi Roma Tre, ima diplomo DSRA (Diplôme Supérieur de Recherche en Art) na ÉESI // École européenne supérieure de l' image v sodelovanju z École nationale supérieure del' art de Bourges. Njegovo delo se umešča na stičišče prostorskih izkušenj, popularne zgodovine, umetnosti, aktivizma in performansa ter izpostavlja spreminjajoča se razmerja med močjo, tehničnimi podobami in udeležbo, pri čemer se osredotoča na načine, na katere se v neoliberalnem participativnem upravljanju sproža, proizvaja, kroži in izginja pozornost.

Maximilian Lehner

dela kot raziskovalni in pedagoški asistent na na Inštitutu za sodobne umetnosti in medije na KU Linz in soustanovitelj The Real Office (RO) v Stuttgartu, agencije za koncepte, financiranje in za upravljanje projektov na neodvisni umetniški sceni. Lehner je študiral umetnostno teorijo in filozofijo v Parizu, Stuttgartu in Linzu, kjer trenutno opravlja doktorski študij. Udeležil se je kuratorskih tečajev Ruth Noack in Grace Samboh na salzburški poletni akademiji ter Joanne Warsza na ECCA Cluj/Timisoara Art Encounters. Njegovi glavni raziskovalni interesi so prepletanje časovnih struktur in družbenopolitičnih pripovedi v sodobni umetnosti, teorije umetniškega raziskovanja ter konvergence med novimi tehnologijami in umetnostjo. Razvija projekte z RO v Stuttgartu in Salzburgu ter kurira razstave za umetniške prostore, kot so ElectroPutere (Craiova), Galerija Škuc (Ljubljana) in Fünfzigzwanzig (Salzburg). Je del skupine bad curating inc.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: