28. 3. 2023 ob 18.00, OBRAT

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

Anja Banko: Vestern in padec patriarhata

V torek, 28. 3. 2023, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 na drugo predavanje cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko. Anja Banko, filmska kritičarka in pedagoginja bo prikazala podobe Divjega zahoda skozi ženski pogled, ki razkriva tudi drugo plast družbe, ideologije, njenih podob in realnosti.

O predavanju:

Če smo pred dobrim desetletjem svoj pogled uživaško sprehajali po revizionističnih in postmodernističnih podobah preigravanja žanrskih tropov, kakršnega se je lotil na primer Quentin Tarantino s filmi, kot sta Django brez okov (Django Unchained, 2012) ali Osovraženih osem (The Hateful Eight, 2015), se je vzporedno tkala še drugačna vizija filmskega tropa Divjega zahoda. Tega so vzpostavljale režiserke, kot so Debra Granik, Valeska Grisebach, Kelly Reichardt, Chloé Zhao in Jane Campion. Skozi predavanje bomo ustaljene žanrske trope, ki so se tradicionalno vezali s konceptom moškosti – kavboji, ki utelešajo individualizem, svobodo, čast, integriteto, pogum; mit o meji z udomačitvijo neskončne divjine in staroselcev –, premišljali skozi izrazito avtorske govorice cineastk. Žanrske konvencije se po eni strani razbijajo ob zaobrnjenih, pretresenih, premišljenih in kritično osvetljenih stereotipih spolnih vlog, po drugi strani pa je filmski pogled večkrat obrnjen k detajlom in prizorom vsakdanjega življenja, kakršnega v akcijskih in potentnih klasičnih podobah vesterna ne najdemo. Podobe Divjega zahoda, ki so že v svoji naravi izvorno oplojene z mitologijo o rojstvu Amerike, skozi ženski pogled razkrivajo tudi drugo plast družbe, ideologije, njenih podob in realnosti.

Anja Banko

filmska kritičarka in pedagoginja, samozaposlena v kulturi. Objavlja v revijah Ekran, KINO!, občasno tudi v Dnevniku, Dialogih, Družboslovnih razpravah. Nekdanja redaktorica in občasna sodelavka Temne zvezde, oddaje o filmu na Radiu Študent. Sodeluje s Kinodvorovima programoma za mlada občinstva Kinotrip in Kinobalon, vodi filmski krožek na Gimnaziji Bežigrad, pripravlja pedagoška gradiva za filme. Je tudi sodelavka programskega oddelka v Slovenski kinoteki.

Po predavanju se bo z gostjo pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

SEZNAM PRIPOROČENIH FILMOV:

  • Moč psa (The Power of the Dog, Jane Campion, 2021)
  • Jezdec (The Rider, Chloé Zhao, 2017) in Dežela nomadov (Nomadland, Chloé Zhao, 2020)
  • Meek's Cutoff (Kelly Reichardt, 2010) in First Cow (Kelly Reichardt, 2019)
  • Ne puščaj sledov (Leave No Trace, Debra Granik, 2018)
  • Vestern (Western, Valeska Grisebach, 2017)
Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

je nadaljevanje cikla Zgodovina filma (2021) in cikla Teorija filma (2022). V letošnjem ciklu predavanj bomo svojo pozornost družbeno kritično usmerile_i v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodile_i priznane_i slovenske_i filmske_i kritiki_čarke in teoretiki_čarke, ki nam bodo predstavile_i tako literaturo o filmu, kot tudi priporočale_i zanimive žanrske filme.

Cikel sestavlja 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki bodo potekala od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v OBRATU - prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9. Čeprav si predavanja smiselno sledijo, jih je mogoče spremljati tudi popolnoma neodvisno od celote. Pridružite se nam!

Projekt nastaja v soorganizaciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborske knjižnice ter je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: