14. 3. 2023 ob 18.00, OBRAT

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

Podkast O.B.O.D. v živo: Grozljivka kot alegorija razrednega boja

V torek, 13. 3. 2023, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 na prvo predavanje cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko. Podkast O.B.O.D., podkast za žanrske filme, serije in knjige, prvič prihaja v Maribor.

O predavanju:

Tema tokratne žive epizode podkasta O.B.O.D. bo sodobna grozljivka kot alegorija razrednega boja – kako se torej v grozljivem žanru zapletajo in razrešujejo napetosti med razredi v sodobni kapitalistični družbi. Kdo nasrka in kdo je zmagovalec? Kakšna je narava kapitalističnega zla? Od ameriških Zbeži! (Get Out, 2017) in Zlo za petami (It Follows, 2014) do korejskega Parazita (Gisaengchung, 2019) in slovenske Idile (2015). Teoretično, a predvsem tudi sproščeno in radoživo, kot je značilno za agente podkasta z največ prerežanimi minutami na epizodo.

Podkast O.B.O.D.

podkast o vsem žanrskem, sestavljajo likovni umetnik in videast Mito Gegič, filmski kritik in prevajalec Igor Harb ter urednik in publicist Aljoša Harlamov. Trenutno snemajo že peto sezono in so pri 152. epizodah, posvečenih žanrskim filmom, serijam in knjigam. Občasno skupaj napišejo tudi kakšno filmsko kritiko za revijo Ekran.

Po predavanju se bo z gosti pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

SEZNAM PREDLAGANE LITERATURE:

  • Steve Jones: Od postmodernega k metamodernemu slasherju. Kino! 46/47, marec 2022.
  • Podkast O.B.O.D.: Pojmovnik žanra. Ljubljana: Pionirski dom - Center za kulturo mladih, 2021.
  • David Church: Post-Horror: Art, Genre and Cultural Elevation. Edinburgh University Press, 2021.
  • Marcel Štefančič, jr.: Zelo za: Najboljši filmi XXI. stoletja po izboru dolgoletnega filmskega kritika. UMco, 2022.
  • Marcel Štefančič, jr.: Zombi - Od Romera do Romera: Esej o noči živih in mrtvih, bolje mrtvih. UMco, 2017

SEZNAM PRIPOROČENIH FILMOV:

  • Zbeži! (Get Out, 2017)
  • Zlo za petami (It Follows, 2014)
  • Parazit (Gisaengchung, 2019)
  • Idila (2015)
Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

je nadaljevanje cikla Zgodovina filma (2021) in cikla Teorija filma (2022). V letošnjem ciklu predavanj bomo svojo pozornost družbeno kritično usmerile_i v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodile_i priznane_i slovenske_i filmske_i kritiki_čarke in teoretiki_čarke, ki nam bodo predstavile_i tako literaturo o filmu, kot tudi priporočale_i zanimive žanrske filme.

Cikel sestavlja 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki bodo potekala od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v OBRATU - prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9. Čeprav si predavanja smiselno sledijo, jih je mogoče spremljati tudi popolnoma neodvisno od celote. Pridružite se nam!

Projekt nastaja v soorganizaciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborske knjižnice ter je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: