vsak delavnik do 7. 4. 2023 med 13.00 in 18.00 + 23. 3. in 1. 4. med 10.00 in 15.00, OBRAT

Pregledna razstava: Milanka Fabjančič »ILUZIONISTKA«

V četrtek, 16. 3. 2023, te ob 19.00 vabimo na otvoritev pregledne razstave ILUZIONISTKA v OBRAT - prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9.

Predstavljene bodo ilustracije, animacije in kipci akademske slikarke Milanke Fabjančič. Razstava bo vključevala tudi risane animacije dijakinj in študentk, ki so nastale pod njenim mentorstvom, na delavnici »S svinčnikom do gibljive slike«.

Razstava bo v OBRATU na ogled do 7.7. aprila,aprila, vsak delavnik med 13.0013.00 in 18.0018.00 ter v soboto, 25.25. marcamarca in 1.1. aprilaaprila med 10.0010.00 in 15.00.15.00.

Naslov razstave Iluzionistka se nanaša na avtorico samo. O Milanki Fabjančič govorimo kot o iluzionistki, ker s svojo virtuozno risbo, z uporabo osnovnih teničnih pripomočkov kot sta svinčnik in papir, ustvarja magične svetove. Najsi bo skozi ilustracijo, kjer je bogata pripovednost zamrznjena v eni sličici, ali pa skozi animirane sekvence, kjer se zgodba spleta skozi iluzijo gibanja, ki je še vedno usidrana znotraj avtoričine suverene linije.

Obenem nas naslov razstave opomni tudi na animirani celovečerec Iluzionist Sylvaina Chometa (bolje poznanega po filmu Trojčice iz Bellevillea). Ta prikazuje ostarelega čarodeja, ki je zaradi zatona varieteja, prisiljen zapustiti pariške dvorane in v iskanju zaposlitve potovati po svetu. Na poti sreča siromašno dekle, ki globoko verjame v njegove čarodejske zmožnosti in s svojo vero v magičnost sveta preizkuša njegovo predanost iluzionizmu. Tako nekako nas v lahkotno čaren svet skozi katerega le redko, pa vendar, zasije tudi ostrina realnosti, zazibajo ilustracije in animacije Milanke Fabjančič.

Njen retrofuturistični 2D animirani prvenec Liliana, ki je leta 2019 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši animirani film, nas popelje v življenje mlade in lepe Liliane, ki je simbol skromnosti, predanosti in dela. Mlado žensko spremljamo na njeni vsakodnevni jutranji poti v tovarno in nazaj v večerno intimo njene preproste sobe. Tam si pred spanjem vsak dan s prsi sname sijoč biser, ki čez dan skrivnostno sije v njenem srcu. V kontrast med Lilianinim delavnikom in prostim časom nas animacija Milanke Fabjančič zaziba s počasnimi ritmi in eksotično melodijo Magnificove skladbe, ki opeva Lilianino lepoto, a ji na koncu vendarle uspe nasloviti ženske na splošno.

 

Tudi sicer v Milankinih avtoportretnih ilustracijah pogosto sledimo ženskemu liku, ki skozi simbolno risbo rije po lastni podzavesti, analizira sebe in svet okoli nje, se pojavlja (naenkrat) v različnih življenjskih obdobjih, skozi različne vloge, ob nekaterih stalnih spremljevalkah in spremljevalcih, ki se izrisujejo v oporo kot nekakšni člani družine.

Mnoštvo znanih obrazov, sicer pomembnih glasbenikov skozi zgodovino, srečamo tudi v mini seriji kolažnih animacij Pstish (2022), ki obravnava pojem glasbenega plagiatorstva. Serija je nastala v soavtorstvu Milanke Fabjančič in Marion Foucart in kot pravita sami, je bila napisana kot pesem, in razvita preko asociacij in povezav med melodijo, ritmom, zvokom, glasbenim žanrom, obdobjem in osebnim spominom. Milanka je ustvarila »nekakšen metafizični stroj, v katerem v kontekstu kolektivne ustvarjalne zavesti razporeja zemljevid navdiha, domišljije in izvirnosti«. Pod vtisom svežine naivnega gibanja kolažne animacije Monty Pythona, Milanka Fabjančič skozi animacijo nelinearno spremlja govorjeno besedilo in se odziva na omenjene glasbene primere. Za svoj način animiranja v Pasitshu pravi, da »ni namenjen zgolj ilustriranju, temveč ga navdihujejo resnične anekdote, obdobja, razpoloženja in predstavljeni liki ter njihova glasba, ki jih opisuje z izjemno raznolikim, a neločljivo prepletenim slogovnim preklapljanjem.«

Na razstavi boste dobili segmentiran, a poglobljen vpogled v delo Milanke Fabjančič, ki suvereno stoji kot ilustratorka, animatorka, mentorica, a tudi ambasadorka senzualnosti in magičnosti. Je tudi tik pred izidom svoje nove animacije, o kateri pa na razstavi ne boste izvedeli prav ničesar. Pravi, da raje ne, da je ne »jinxnemo«.

O letošnji delavnici »S svinčnikom do gibljive slike« z mentorico Milanko Fabjančič: Delavnico animiranega filma za dijake_inje in študente_ke vsako leto, torkrat že četrtič, zaključujemo z galerijsko predstavitvijo produkcije mentorja_ice in nastalih del z delavnice v so-organizaciji z društvom Film Factory.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: