28. 2. 2023 - 12. 3. 2023, različne lokacije

Umetniki za umetniško izobraževanje

Hrvaško društvo likovnih umetnikov v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže in Zavodom MARS v okviru projekta Umetniki za umetniško izobraževanje v Mariboru tudi letos organizira 10 dnevno umetniško izobraževanja za dvajset dijakov_inj dveh srednjih šol za oblikovanje iz Zadra in Pule. Med 28. 2. in 12. 3. 2023 bodo dijaki_nje skupaj z mentoricami raziskovale_i področja stop animacije, družbeno angažiranega kolaža, animacije, mozaika in intermedijske umetnosti. Ob zaključku izobraževalnega procesa bodo mentorice in dijaki_nje pripravili razstavo v razstavišču Vetrinjskega dvora.

Foto: Andrej Firm

STOP ANIMACIJA z Brino Fekonja

DRUŽBENO ANGAŽIRAN KOLAŽ / ASSEMBLAGE z Metko Zupanič

ANIMACIJA z mag. Hano Repše

MOZAIK z Natalijo Zabav

INTERMEDIJSKA UMETNOST z Ireno Pamič

Sodelujoči_e dijaki_nje iz Zadra in Pule:

Antea Kiš, Darija Franin, Ellenor Šćiran, Gregor Gržan, Ira Zekanović, Lucija Nižić, Natali Kraljić, Noa Sikirić, Luce Majstorović, Bruno Bučić

Alice Kleva, Bruno Zović, Dario Pratljačić, Elen Butković, Ivan Petković Rakovac, Leona Ramljak, Lucija Mijadrušić, Mia Dobranović, Nikol Bugarin, Tea Vitković

Brina Fekonja

je zaključila univezitetni študij industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2014 je prejela Prešernovo nagrado ALUO za posebne dosežke. Od leta 2014 je del ekipe mednarodnega filmskega festivala StopTrik (www.stoptrik.com), trenutno aktivna kot koordinatorica otroške sekcije programa, oblikovalka in producentka.

Od leta 2014 do 2020 je bila aktivna kot mentorica animiranega filma v društvu Slon. V letih 2014 in 2016 je bila asistentka na delavnicah animiranega filma na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka. Med letoma 2014 in 2015 je bila sodelavka ateljeja Lutkovnega gledališča Ljubljana, sodelovala je pri razvoju lutk in scenografij 6 predstav. Leta 2015 je prejela nagrado Oblikovalski dosežek 2015 DOS za skupinski projekt didaktičnih orodij D9 za osebe z demenco. Je avtorica likovne podobe in scenografije ter soavtorica predstav Junak našega časa (2015), Diči Diča (2017) in Pod uro (2017). Leta 2017 razstavljala v galeriji DobraVaga, razstava ZINE VITRINE | Brina Fekonja in Robert Kuret: (z)amor. Leta 2017 je skupaj z Lucijo Smodiš izdelala stop animacijo na tematiko gledališča zatiranih za projekt LegiLab. Od leta 2017 do 2018 je bila zaposlena pri Pekarni Magdalenske mreže kot programska sodelavka za kulturo (Galerija K18, GuestRoomMaribor) in grafična oblikovalka. Od leta 2019 do 2020 je bila preko projekta ENIMATION school zaposlena na Društvu za razvoj filmske kulture kot mentorica delavnic animiranega filma in vodja produktov. V letu 2021 je izdelala 4 kratke animirane filme za projekt konzorcijskega partnerstva Delati skupaj – za solidarno družbo. V letu 2022 je bila asistentka režije pri animiranem filmu (Ne)zaželene reči, ki ga režira slovenski animator Leon Vidmar. V letu 2022 in 2023 kot mentorica animiranega filma sodeluje s Timonom Ledrom v Zavodu Dagiba.

Metka Zupanič

je leta 2002 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo, in leta 2005 zaključila podiplomski (magistrski) študij novomedijske umetnosti. Leta 2017 je magistrirala iz umetnostne terapije.

Deluje samostojno in v skupini KOLEKTIVA (z Ladom Cerarjem in Vesno Bukovec). Po njenem razumevanju je umetniški proces oblika posredovanja, izmenjave in sodelovanja. Dela z različnimi mediji, pri čemer obravnava teme, kot so dokumenti, telo in komunikacija. Prizadeva si, da bi javno mesto približala ljudem, da bi postalo del njihovega zasebnega okolja. V zadnjih letih je sodelovala na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter rezidencah; v Gradcu, na Dunaju (KulturKontakt), v Ljubljani, Slovenj Gradcu, Nottinghamu, Torontu, Berlinu ...

Razstave kot: Teritoriji, identitete, mreže, slovenska umetnost 1995-2005, Moderna galerija, Ljubljana; Posebno mesto v mestu, galerija ŠKUC, Ljubljana; '11 Bienale mladih umetnikov Evrope in sredozemskih držav' Atene, Grčija; Narratives, -35+65 Two generations, Kunsthaus Graz, Avstrija; Trienale slovenske sodobne umetnosti, U3, Moderna galerija, Ljubljana; Galerija A+A, Benetke ...

Leta 2007 je prejela štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Od leta 2009 je (skupaj z Vesno Bukovec) kurirala več video razstav in festival Video in Progress v sodelovanju z galerijo Photon.

Mag. Hana Repše

je diplomirala na PEF UM ter zaključila podiplomski študij na ALUO v UL. Od leta 2002 sodeluje, organizira in izvaja različne projekte: Vzgojno-izobraževalni program animiranega filma Slon (Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, Animateka), Kino Vrtiček (CID Ptuj), Premakni! delavnica animiranega filma, platforma ENIMATION (Društvo za razvoj filmske kulture). Je sourednica in soavtorica knjige Animirani film v izobraževanju in priročnika Animirajmo!. Izobraževanja za učitelje je izvajala na Zavodu RS za šolstvo v Ljubljani in Centru RS za poklicno izobraževanje. Oktobra 2013 je dobila delovno štipendijo “Educator in residence” organizacije KulturKontakt Avstrija. Delavnice animiranega filma je izvajala tudi na Tajvanu, v Walesu, v Srbiji, na Hrvaškem. Je soavtorica videospota MI2 – Proklete vijolice (2017), avtorica animacije lutkovne predstave Moj Lajf (2018) in avtorica stripovske animacije gledališke stand up predstave Reformatorji (2021). Z delavnicami animiranega filma se ukvarja od leta 2005 in v tem času je mentorirala več kot 250 filmov otrok in mladih.

Natalija Zabav

je mozaičarka, ki je po zaključeni srednji šoli komercialnega tehnika pridobila izkušnje kot špediterka, kjer se je posvečala izdelovi izvoznih in uvoznih carinskih deklaricij, kalkuliranju stroškov, korenspondenci, kalkuliranju stroškov in kontaktiranju z dobavitelji in strankami. Skrbela je še za pripravo in lividiranje stroškov, izterjav zapadlih dajetev, nadzorom nad blagom, nadzorom nad narejenimi deklaracijami, arhiviranju dokumentacije, sestavljanje tabel in poročil in reševanju reklamacijskih zahtevkov.  Kasneje se je posvetila ustvarjanju mozaikov, ki jih še danes raziskuje in ustvarja. Iz materialov kot so steklo, marmor, keramika izdeluje različne izdelke in umetniške slike, prav tako velike stenske murale. Sodeluje v različnih projektih kot so Za svet brez lačnih otrok, kjer je spodbudila občane, da so se pridružili dobrodelni akciji izdelovanju svojih dlani, s katero so omogočili en topel obrok otroku iz Argentine.

Irena Pamič

(vodja umetniškega in pedagoškega programa, programska vodja projekta Odprti atelje in projekta Marsov vizualni laboratorij, mentorica na delavnicah), samozaposlena v kulturi, pedagoginja, profesorica likovne pedagogike, diplomirala na Univerzi v Mariboru na Pedagoški fakulteti, na oddelku za likovno umetnost pri mentorju dr. Janezu Balažicu, z diplomskim delom Lastna podoba in njena recepcija. Izkušnje je nabirala kot študentka, prostovoljka in zaposlena v Umetnosti galeriji Maribor, na oddelku za pedagoško dejavnost. Izvajala je vodstva in vodstva z ustvarjalnicami za predšolske, osnovnošolske in srednješolske skupine ter bila izvajalka sobotnega programa za otroke pod imenom »Mladi prijatelji UGM« (za otroke od 4. let do 11. leta). Prav tako je sodelovala pri restavratorskih posegih na stenskih in stropnih poslikavah v Črnomlju, pod vodstvom Restavratorskega ateljeja Bogovčič. Leta 2016 in 2017 je bila zaposlena v KID KIBLA, na oddelku neformalnega izobraževanja kot koordinatorka, organizatorka in izvajalka. Na festivalu MFRU KIBLIX 2015 in KIBLIX MFRU 2016 ter KIBLIX 2017 je bila predstavnica, organizatorka in koordinatorka umetniškega izobraževalnega programa. Leta 2017 je prejela nagrado za izobraževalne dosežke, Beli Aphroid, z delavnico Biokugla, ki jo podeljuje Kulturno izobraževalno društvo KIBLA za umetniške in izobraževalne dosežke. Sedaj deluje kot samostojna podjetnica na področju neformalnega umetniškega izobraževanja. Od leta 2019 je vodja projekta Marsov vizualni laboratorij in na Zavodu MARS Maribor deluje skozi s funkcijo vodje umetniškega in pedagoške programa. Deluje kot samozaposlena v kulturi na področju neformalnega umetniškega izobraževanja. Področje zanimanja: muzejska in galerijska pedagogika ter področje neformalnega izobraževanja na področju likovne, vizualne in sodobne umetnosti.

Projekt Umetniki za umetniško izobraževanje je sofinanciran iz programa Erasmus+ in Urada RS za mladino.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: