4. 3. 2023 ob 19.00, Lutkovno gledališče Maribor

Film v Minoritih: Smučarske sanje

V soboto, 4. 3. 2023, te ob 19.00 vabimo v Lutkovno gledališče Maribor na mariborsko premiero filma Smučarske sanje in pogovor s filmsko ekipo.

Nadaljujemo sezono filmskih večerov v izjemni družbi: programska selekcija konzorcija Film in Maribor napoveduje nagrajene, opazne, prodorne, pomembne naslove, ki razpirajo sodobne teme, nove poglede in zastavljajo pomembna vprašanja vsakdanjosti. Niz projekcij – sicer poznan kot Filmske nedelje (in sobote) – je bil preoblikovan v Film v Minoritih in te vse do 22. aprila ob sobotah vabimo v Veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor.

Predfilm: Izbor festivala DokuDoc

* SMUČARSKE SANJE

Dokumentarni / Haidy Kancler / Slovenija, Avstrija, Finska / 2022 / 83'

Režija Haidy Kancler scenarij Haidy Kancler, Iza Strehar, Boštjan Virc direktorica fotografije Heini Mäntylä montaža Matthias Gugler, Haidy Kancler glasba Victor Gangl oblikovanje zvoka Julij Zornik, Samo Jurca grafična oprema Nataša Vugrinec producenti Boštjan Virc, Ari Matikainen, Sabine Gruber, Peter Drossler produkcija Studio Virc (Slovenija) koprodukcija FlairFilm (Avstrija), Kinocompany (Finska) organizatorji produkcije Tilen Ravnikar, Peter Drössler, Nastja Kotnik Minik, Nataša Vugrinec, Tuukka Vartiainen, Sini Hormio nastopajoče Zakia Mohammadi, Fariba Ahmadi, Fatima Nazari, Ana Tasič, Ines Vrabič.

V afganistanskem mestu Bamyan Zakia (25), Fatima (21) in Fariba (16) sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. Ko jim njihova slovenska trenerka smučanja Ana (30) sporoči, da lahko odidejo v Evropo na intenzivno usposabljanje za učiteljice smučanja, se zdi, da so še korak bližje k uresničitvi svojih sanj.

Dekleta se dve leti intenzivno pripravljajo na potovanje. Ko končno prispejo v Evropo, pa se takoj soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in strogimi standardi evropskega profesionalnega športa. Dekleta se spopadajo z razočaranjem, zato jih mikajo druge možnosti, vključno z nezakonitim pobegom v Nemčijo. Kar se začne kot priložnost slediti svojim sanjam, se spremeni v nepredvidljiv čustveni tobogan z neprijetnimi posledicami.

Sanje deklet so univerzalne in se je z njimi preprosto identificirati, njihova kultura pa je veliko bolj zapletena in iz drugih vidikov pogosto težko razumljiva.

Film ne obsoja in ne zavzema nobene strani, ampak ponuja vpogled v čustveno nepredvidljivo potovanje smučarskih sanj.

Film mariborske filmarke je filmski kritik časopisa Večer Matic Majcen izbral za najboljši film leta 2022.

Organizacija in izvedba: Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • programska selekcija: Konzorcij Film in Maribor • program financira: Mestna občina Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: