1. 3. 2023 ob 18.00, Pekarna Magdalenske mreže

Knjižnica tete Rose: Kaaba Sanjalka in Dear Teri

V sredo, 1. 3. 2023, te ob 18.00 v okviru programa Knjižnica tete Rose vabimo na predstavitev lezbične pesniške zbirke Kaaba Sanjalka ter projekcijo kratkega dokumentarnega filma Dear Teri.

Predlani je Maja Pan objavila esej Kaaba v Velenju (2021, Šaleški razgledi), v katerem predstavlja pesniško zbirko Mariborčanke Zdene Gajser, Kaaba Sanjalka, ki je izšla leta 1985. Na dogodku bo Maja predstavila okoliščine nastanka te zbirke in njen pomen v tedanjem času, ko je bilo organizirano gibanje za pravice LGBT oseb šele v nastanku, lezbištvo pa javno ni bilo prisotno.

Sledila bo projekcija kratkega dokumentarnega filma Dear Teri, avtoric Ekaterine Zhuzhleve, Diane Shikhalieve in Salomé Menugeki, ki je nastal v okviru delavnic DOKUDOC, leta 2022 v Mariboru. Avtorice bodo prisotne na projekciji. Kratek, nizkoproračunski dokumentarni film Dear Teri ni le neka osebna zgodba o življenjskem spoznanju, ki ga posameznici_ku prinaša poezija, to je tudi zgodba o tem, kakšni so načini izraza v okolju, ki možnosti seksualnost med ženskami dela nevidno, utišuje in potiska na družbeni rob.

Predstavitev bo v slovenskem jeziku, pogovor z ustvarjalkami kratkega dokumentarca pa v angleškem jeziku. Film bo predvajan v angleščini s slovenskimi podnapisi.

Luksuz filmska produkcija

Srečanje je nastalo v sodelovanju Pekarne Magdalenske mreže in Luksuz filmske produkcije. Gre za program mladinske organizacije Društvo zaveznikov mehkega pristanka in je dejaven od leta 2001. Posvečen je medijskemu izobraževanju mladih, prav tako produkciji družbeno angažiranih dokumentarcev. Na 16. festivalu slovenskega filma je Luksuz produkcija osvojila nagrado Vesna za posebne dosežke.

O knjižnici tete Rose:

V duhu in v idejah Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, bodo v letu 2023 potekali bralni, pogovorni in filmski večeri o delih, ki jih hranimo v knjižnici, prav tako pa o kritičnih in naprednih družbeno-političnih gibanjih in osebah, ki se jih raznovrstna dela dotikajo, ter temah kot so solidarnost, kritična misel, anarhizem. Vabljeni, da knjižnico obiščete v prostorih Pekarne Magdalenske mreže v Mariboru. Program Knjižnice tete Rose v letu 2023 pripravljata Maja Pan in Andraž Rožman. Program poteka v sodelovanju z Društvom za razvoj humanistike Zofijini ljubimci.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: