25. 2. 2023 ob 19.00, Lutkovno gledališče Maribor

Film v Minoritih: TÁR

V soboto, 25. 2. 2023, te ob 19.00 vabimo v Lutkovno gledališče Maribor na projekcijo filma Tár, ki je med drugim nominiran za šest oskarjev.

Nadaljujemo sezono filmskih večerov v izjemni družbi: programska selekcija konzorcija Film in Maribor napoveduje nagrajene, opazne, prodorne, pomembne naslove, ki razpirajo sodobne teme, nove poglede in zastavljajo pomembna vprašanja vsakdanjosti. Niz projekcij – sicer poznan kot Filmske nedelje (in sobote) – je bil preoblikovan v Film v Minoritih in te vse do 22. aprila ob sobotah vabimo v Veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor.

* TÁR

Todd Field / ZDA / 2022 / 158' / angleščina

Režija Todd Field, scenarij Todd Field, fotografija Florian Hoffmeister, montaža Monika Willi, glasba Hildur Guðnadóttir, produkcija Todd Field, Scott Lambert, Alexandra Milchan, igrajo Cate Blanchett, Noémie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, Julian Glover, Allan Corduner, Mark Strong, distribucija Karantanija cinemas

Lydia Tár velja za eno največjih sodobnih dirigentk in skladateljic. Kot prva ženska na položaju glasbenega direktorja pomembnega nemškega orkestra se ravno pripravlja na težko pričakovano izvedbo Mahlerjeve Pete simfonije, hkrati pa pričakuje izid svoje knjige Tár on Tár. A medtem ko se veliki dnevi približujejo, začnejo na dan curljati kočljivi dogodki iz njene preteklosti …

Todd Field (V pasti, Mali otroci) raziskuje teme moči in slave ter zastavlja večno vprašanje, ali lahko umetnost ločimo od umetnika. Cate Blanchett je za vlogo genialne in brezobzirne dirigentke na vrhuncu kariere zasluženo prejela zlati globus in nagrado za najboljšo igralko v Benetkah. Šest nominacij za oskarja, med drugim za najboljšo glavno igralko, film in režijo.

Komu pripada moč? Kdo jo utrjuje? Kdo ima od nje koristi? O vsem tem se od začetka zgodovine sploh nismo spraševali. Vedno je šlo za moške; v zadnjih dva tisoč letih pretežno bele moške. /…/ Zato se mi je zdelo pomembno, da naš glavni lik ne bo moški. Upal sem, da bomo nekatera vprašanja tako lahko raziskali na bolj niansiran način. /…/ Scenarij je bil napisan za točno določeno umetnico: Cate Blanchett. Če bi me zavrnila, film nikoli ne bi ugledal luči sveta. To gledalcev /…/ ne bo presenetilo. Navsezadnje gre za vrhunsko mojstrico. Kljub temu je bilo med snemanjem osupljivo opazovati njen nadčloveški talent in pristnost. Na vse je imela pozitiven učinek. Sodelovati z umetnico takšnega kalibra je res izjemen privilegij. TÁR je v vseh pogledih Catin film.
Todd Field

Organizacija in izvedba: Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • programska selekcija: Konzorcij Film in Maribor • program financira: Mestna občina Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: