13. 2. 2023 ob 19.00, Mali oder Narodnega doma Maribor

SobaZaGosteMaribor: Predstava »KRIK: PRVI GLAS« in pogovor

V ponedeljek, 13. 2. 2023, te ob 19.00 vabimo na avtorsko predstavo v nastajanju na Mali oder Narodnega doma Maribor.

Predstava KRIK: PRVI GLAS na mariborskem odru Narodnega doma gostuje v okviru posebnega dela programa rezidenčne platforme SobaZaGosteMaribor, ki je namenjen družbeno angažirani uprizoritveni umetnosti. Prva rezident in rezidentka sezone 2023 sta dramski igralec in performer Jure Žavbi in dramaturginja, dramatičarka, scenaristka in teatrologinja Katja Markič, ki gostujeta kot predstavnik in predstavnica kolektiva projekta KRIK.

Rezervacije vstopnic sprejemamo na: info@kolektiv-ziz.com.

Priporočen prostovoljni prispevek 5 -10 eur.

Vstopnice lahko prevzamete eno uro pred dogodkom v preddverju Malega odra Narodnega doma Maribor.

Avtorski projekt KRIK: PRVI GLAS problematizira temo spolnih zlorab otrok, ki jo s predstavo kot umetniško gesto postavlja v ospredje družbenega diskurza. Prizadeva si za prekinitev molka in detabuizacijo obravnave žrtev spolnega nasilja. Statistike kažejo, da je v povprečju vsak peti posameznik doživel vsaj neko obliko spolnega nadlegovanja, med katerimi se jih največ zgodi v družinskem okolju ali s strani oseb, ki jim zaupamo. Zakonska zaščita posameznikov je še vedno minimalna, javnost pa dialog o spolnem nasilju prav tako potiska v ozadje. Predstava se zato tematike loteva raziskovalno, z namenom preizpraševanja civilizacijskih in etičnih vzorcev, ter si prizadeva za destigmatizacijo žrtev spolnih zlorab. Spodbuja razmislek o prezrtih temah in jih uvaja v javni diskurz. Dogodek sestavljata dva dela; predstava, ki vprašanja zlorabe razpira skozi gledališko formo, ter pogovor s strokovnjaki, ki se odziva na obravnavane teme. Projekt je zastavljen kot živ organizem, ki se bo razvijal še naprej, in tako gledalcem kot ustvarjalcem pomenil platformo za odprt dialog o tabuiziranih temah.

Avtorji predstave: Jure Žavbi, Lara Wolf, Katja Markič, Urša Majcen, Igralca: Jure Žavbi, Lara Wolf, Dramaturginji: Katja Markič, Urša Majcen, Oblikovalec svetlobe:  Domen Lušin, Kostumografka: Nika Dolgan, Oblikovalca zvoka: Mary Anne Blanche, Aljoša Živadinov Zupančič, Fotografa: Ana Šink Krenner, Željko Stevanić, Avtor grafične podobe: Oskar Miketič, Produkcija: KUD Transformator, Koprodukcija: Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Pogovor z gledalci vodijo: Združenje za MOČ

Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, SobaZaGosteMaribor

Koprodukcija: Narodni dom Maribor

Soorganizatorstvo: Društvo ZIZ, KUD Transformator

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: