do 17. 2. 2023 med 13.00 in 18.00, OBRAT na Trgu revolucije 9

Živel strip! Živela animacija! 23

Timon Leder in Romeo Toffanetti: Pogled v prihodnost

V četrtek, 19. januarja, te ob 19.00 vabimo na otvoritev razstave stripov ter animiranih filmov v OBRAT - prostor umetnosti in participacije na Trgu Revolucije 9.

Razstava bo v OBRATU na ogled do 17.17. februarjafebruarja , vsak delovnik med 13.0013.00 in 18.00.18.00.

Leta 2023 obeležitev 18. edicije izobraževalno-razstavnega projekta »Živel strip! Živela animacija!« začenjamo v Mariboru s samostojno razstavo slovenskega in italijanskega avtorja, dveh izbrancev, ki sta v okviru projekta letos v središču pozornosti in katerih delo služi tudi kot navdih mladim ustvarjalkam_cem na natečaju.

Domače barve zastopa Timon Leder, avtor več animiranih filmov, iz sosednje dežele pa prihaja Romeo Toffanetti, prekaljeni risar, slikar in režiser, znan predvsem po svojih znanstvenofantastičnih stripovskih delih. Predstavljeno delo obeh avtorjev deloma druži tematiziranje prihodnosti, obenem pa ne bo manjkalo tudi referenc na tukaj in zdaj. Poudarek predstavitve Timona Lederja temelji predvsem na animaciji Podlasica (2017) – obiskovalci razstave se bodo lahko podrobneje seznanili tudi s procesom nastanka omenjene animacije – manjši segment postavitve pa bo posvečen tudi njegovi najnovejši animirani stvaritvi z naslovom Mišja hiša (2022). Romeo Toffanetti se predstavlja s stripoma Nathan Never ter Shriver in Kowalski. Še zlasti slednji bo mlajši publiki posebej zanimiv, saj obravnava komične prigode dveh štirinožcev; omenjeni strip ima tudi svojevrstno didaktično vrednost, saj najmlajše poučuje, kako se vesti do živali.

TIMON LEDER (1986)

ustvarja na področju animiranega filma in se posveča izobraževanju otrok. Po diplomi se je dodatno izobraževal na francoski šoli za animacijsko režijo La Poudrière ter na pariški ESAG Penninghen. Do sedaj je ustvaril devet kratkih študijskih animiranih filmov in sodeloval pri mnogih drugih. Med ostalim poučuje na Akademiji umetnosti v Novi Gorici, pri svojem Zavodu Dagiba vodi redne tečaje in daljše delavnice animiranega filma za otroke in odrasle ter vodi izobraževanja za pedagoge pri Zavodu ZVVIKS.

ROMEO TOFFANETTI (1963)

je risar, slikar in režiser, ki se je v Buenos Airesu rodil italijanskim izseljencem. Leta 1989 je začel sodelovati z založnikom Sergiom Bonellijem in kot risar vstopil v ekipo, ki snuje stripovske prigode Nathana Nevera. Poleg risanja se ukvarja tudi z režijo in scenaristiko: ustvaril je več (kratkih) filmov in zanje prejel tudi več mednarodnih nagrad, ob tem pa med drugim ustvarja tudi videospote za klasično glasbo.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

Za učitelje_ice v času razstave pripravljamo tudi predavanje o stripu. Info in prijave na lucija@stoptrik.com.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix in mednarodni festival animiranega filma Animateka, Pekarne Magdalenske mreže

** Naš program se je v Galeriji K18 aprila 2022 zaključil. V letu 2022 nas je prijazno gostilo Razstavišče Vetrinjski, Vetrinjski dvor - Narodni dom Maribor. V letu 2023 pričenjamo s programom na Trgu revolucije 9 in odpiramo OBRAT - prostor umetnosti in participacije.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: