19. 12. 2022 ob 18.00, Trg revolucije 9

Rosina šola delavskih pravic za mlade

Letos pod drobnogled jemljemo platformne ekonomije, odstiramo plasti, ki spremljajo tovrstne modele in opozarjamo na dejavnike vseprisotnega izkoriščanja. V prvem delu si ogledamo aktualen dokumentarec o spletnih platformah, kot so Wolt, Uber in Amazon in njihovih posledicah za vedno bolj prekarizirane delavke in delavce, v drugem pa se pogovarjamo z novinarko Ano Lah, ki je za potrebe svojega novinarskega dela med drugim postala Woltova dostavljalka.

18.00

Delo na zahtevo (The gig is up)

Kanada/Francija, 2021, barvni, 88 minut

S filmom Delo na zahtevo (The Gig is up), režiserke Shannon Walsh, spoznamo svet odmaknjenosti, ki je predrzno blizu vseh nas, a se premalo zavedamo, da ima čudovita nova tehnologija, ki nam s kontaktom podjetij kot so Wolt, Amazon, Uber, hitro, enostavno, poceni pričara ugodje, tudi drugo plat kovanca, kjer ta ista tehnologija postane strašljiva in pod vprašaj postavlja samo človeškost.

Wolt, Amazon, Uber … vsi vemo, kako preprosto jih je uporabljati in kako privlačne so njihove cene. Po vsaki dostavi nas »zaradi zagotavljanja najvišje kakovosti« povabijo, da ocenimo storitev. Le malokdo pa se zaveda, kakšne posledice bo njegova sodba imela za človeka, ki s torbo na ramenih kolesari skozi mesto … Film pripoveduje zgodbe nevidnih in hitro nadomestljivih ljudi, ki delajo v ekonomiji na zahtevo. Milijoni posameznikov, ki jih je privabila obljuba prožnega delovnika, neodvisnosti ter nadzora nad časom in denarjem, so se znašli v povsem drugačni resničnosti. Pogoji dela so pogosto nevarni, plačilo se spreminja brez predhodnega obvestila in delavci živijo v nenehnem strahu, da bodo zaradi slabe ocene ali nerazpoložljivosti »deaktivirani«.

Kot pravi režiserka Shannon Walsh: “Posameznik, ki opravlja priložnostna dela na podeželju Združenih držav Amerike, ima z delavcem, ki to počne v Indiji ali Nigeriji, danes več skupnega kot kadarkoli prej. Neenakost je resnično postala globalna. Mislim, da smo na pragu globalnega gibanja, in upam, da bo del njega tudi moj film”

Režija: Shannon Walsh • Scenarij: Shannon Walsh, Harold Crooks, Julien Goetz • Fotografija: Étienne Roussy • Montaža: Sophie Farkas-Bolla • Glasba: David Chalmin Produkcija: Ina Fichman, Luc Martin-Gousset • Festivali, nagrade: CPH:DOX (svetovna premiera); Hot Docs; DOXA (otvoritveni film); Dokufest Prizren; Melbourne; Edinburg • Distribucija: Demiurg

19.45

Pogovor z novinarko Ano Lah

Po ogledu filma se platformnih ekonomij lotimo še skozi pogovor z novinarko Ano Lah, ki se je letošnje poletje poglobljeno ukvarjala s spletno platformo za dostavo hrane pri nas. Z nami bo delila svoje uvide in izkušnje, ko je spremljala in govorila z dostavljalkami_ci ter 3 dni tudi sama razvažala hrano po mariborskih ulicah. Dotaknile_i se bomo različnih vidikov, ki jih platformne ekonomije uvajajo v sodobno družbo ter se spraševale_i o njihovih učinkih na uporabnike_ce, dostavljake_ce, restavracije, skupnost, mesta, državo...

Dogodek je brezplačen!

Film predvajamo v sodelovanju z Mednarodnim festivalom dokumentarnega filma DOKUDOC.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: