21. 12. 2022 ob 18.00, zoom

Knjižnica tete Rose: Živalskost, spol in seksualnost

Pekarna Magdalenske mreže in ZaŽivali! ponovno združujeta moči in te v okviru programa Knjižnice tete Rose v sredo, 21. 12., ob 18. uri vabimo na dogodek z naslovom Živalskost, spol in seksualnost.

Tokratni pogovor bo v goste preko spletne povezave prinesel sonarodnjakinjo Rose Luxemburg, iskrivo Marianno Szczygielsko, kvirovsko feministično aktivistko, učenjakinjo s področja študij spola in okoljske humanistike.

Dogodek bo potekal izključno na spletu, pridruži se mu na povezavi:

Z nami bo spregovorila o izjemno zanimivih, pri nas malo poznanih temah, s katerimi se znanstveno-raziskovalno največ ukvarja. Glavni kraj njenega teoretskega proučevanja je namreč živalski vrt, pri čemer se osredotoča na zgodovino vzhodnoevropskega ujetništva slonov in trgovine s slonovino, in na proučevanje pand ter vprašanja reprodukcije rase in heteroseksualnosti (na kanadskem primeru). Njene raziskave prepletajo različna razumevanja in prakse naravovarstvene in okoljske politike ter njihov kritičen vpliv na širše strukture identitete. V svoje delo vključuje študije okoljskega humanizma, študije živali, queer teorijo, kritično teorijo rase, filozofijo znanosti in feministično tehnoznanost.

Z dr. Marianno Szczygielsko se bo pogovarjala dr. Maja Pan, doktorica filozofije, feministična teoretičarka in kvirovska animalistka, leta 2022 skupaj s Teri Szűcs koordinira program Knjižnice tete Rose.

Na sliki: indijski slon Sony, ki je po štiridesetih letih ujetništva na Brijonih umrl leta 2010, po tem ko je kot dveletni mladič prišel v Jugoslavijo kot darilo Indire Gandhi Titu.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z ZaŽivali!, društvom za uveljavitev pravic živali, in bo potekal na spletu. Pogovor bo potekal v angleškem jeziku. Dogodek, ki je del programa Knjižnica tete Rose, je izveden s podporo programa Evropska solidarnosta enota in NA Movit.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: