7. 12. 2022 ob 18.00, Pekarna Magdalenske mreže in zoom

Knjižnica tete Rose: So pravljice za vse?

Vas zanima, kaj piše v slikanici, ki jo je ob izidu neka madžarska državna sekretarka javno, demonstrativno sesekljala v rezalniku? Kaj menite, bi morali imeti posebne svarilne oznake za otroška in mladinska dela, da vsebujejo netradicionalne like, kot so starejši, revni, Romi, posvojeni ali otroci ločenih staršev, zlorabljeni, pa junaška dekleta, lezbični, gejevski in transpolni liki? Vsekakor so knjigo madžarske oblasti označile s svarilnim pečatom in jo imajo za del homoseksualne propagande, ki ima za cilj kvarjenje otrok. Ste se kdaj vprašali, za katere otroke pravzaprav gre pri geslu, Za otroke gre? In nenazadnje, je čarobni pravljični svet res namenjen vsakomur med nami?

Pogovor s sociologinjo spola in lezbično aktivistko iz Budimpešte, dr. Dorrotyo Rédai, so-urednico svetovno odmevnega dela za otroke, Pravljična dežela za vse (izvirno Meseország mindenkié), ki je od leta 2020, ko je ob velikem političnem nasprotovanju izšlo na Madžarskem, dosedaj doživelo precej bolj topel sprejem v desetih jezikih, v katere je prevedeno.

Pogovor bo v angleškem jeziku vodila dr. Maja Pan, načel pa ga bo zabavni skeč v slovenščini in madžarščini. Pogovoru se lahko lahko pridružite tudi na zoomu:

Pred dogodkom lahko preberete članek Maje Pan o knjigi Ker pravljični svet ni za vse (Mladina, 19. 02. 2021)

Dr. Dorottya Rédai

je doktorica primerjalnih študij spola s Centralne evropske univerze v Budimpešti. Kot neodvisna raziskovalka in znanstvenica ter strokovnjakinja za spol in seksualnosti deluje na področju javnega izobraževanja. Je avtorica znanstvene monografije "Exploring Sexuality in Schools. The Intersectional Reproduction of Inequality" (Palgrave Macmillan, 2019). Poučevala je študije spola na CEU in ELTE, trenutno je zaposlena na CEU-jevem Centru za študije politik, v Budimpešti. Poleg tega je dejavna kot lezbična aktivistka, v lezbični organizaciji Labrisz na Madžarskem in trenerka na programu za šole “Spoznajmo LGBT osebe”. Trenutno koordinira knjižni projekt "Meseország mindenkié" (Fairyland is for Everyone). Leta 2021 jo je revija Time uvrstila med sto najvplivnješih oseb na svetu.)

Maja Pan je doktorica filozofije, feministična teoretičarka in kvirovska animalistka, leta 2022 skupaj s Teri Szűcs koordinira program Knjižnice tete Rose.

 

Nekatere dogodke soorganizira Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci. Dogodek, ki je del programa Knjižnica tete Rose, je izveden s podporo programa Evropska solidarnosta enota in NA Movit.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: