30. 11. 2022 ob 18.00, Pekarna Magdalenske mreže

Knjižnica tete Rose: Ekonomski odnosi med Jugoslavijo in NDR: primer Cinkarne Celje

Po vojaškem odzivu Varšavskega pakta na praško pomlad leta 69’ so se razvneli tudi spori med vodstvoma Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) in Nemško demokratično republiko (NDR), ki so na plano prinesli vse opaznejša razhajanja med jugoslovanskim in vzhodnonemškim pristopom k socializmu. Jasperjeva analiza političnih in gospodarskih stikov med SFRJ in NDR po letu 1968 razkriva, da so v tem času jugoslovanski in vzhodnonemški gospodarski partnerji uspeli preseči vse medsebojne - na videz nepremostljive razlike, prav zaradi gospodarskih interesov, ter vzpostavili številne plodne gospodarske povezave. Primer takšnega sodelovanja nam bo predstavil na primeru Cinkarne Celje, kjer sta od leta 1973 do 1990, podjetji Cinkarna in Lacke und Farben družno proizvajala titanov dioksid. O stikih med med SFRJ in NDR kljub temeljnim razlikam in težavam ter seveda podobnostih pri pogledih na ekonomsko sodelovanje, je po Jasperjevem mnjenju smotrno govoriti na način koncepta zamišljenih, razširjenih družin. Skrb odločevalcev za dobro družbe tako postavlja komunistično stranko v vlogo očeta zadružne države.

Z Jasperjem Klompom, zgodovinarjem socializma, ki je predlani doktoriral na oddelku za zgodovino, Filozofske fakultete v Ljubljani, se bo v angleščini pogovarjala Maja Pan. Pogovoru se lahko lahko pridružite tudi na zoomu:

dr. Jasper Klomp

je raziskovalec in zgodovinar iz Nizozemske, ki živi in dela v Ljubljani. Njegova doktorska razprava s področja zgodovine socializma, je prva v slovenskem, širšem jugoslovanskem in nemškem prostoru, ki prikazuje bilateralne odnose med Jugoslavijo in NDR v temu obdobju, obenem pa je tudi prva, ki se v obdobju socializma, v slovenskem okolju dotika lastniško mešanih družb. Kot taka je pomemben doprinos k zgodovinopisju v Sloveniji, tako na področju diplomatske kot tudi gospodarske in širše socialne zgodovine.

Maja Pan je doktorica filozofije, feministična teoretičarka in kvirovska animalistka, leta 2022 skupaj s Teri Szűcs koordinira program Knjižnice tete Rose.

Nekatere dogodke soorganizira Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci. Dogodek, ki je del programa Knjižnica tete Rose, je izveden s podporo programa Evropska solidarnosta enota in NA Movit.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: