24. 11. 2022 ob 19.00, Razstavišče Vetrinjski

SobaZaGosteMaribor: Spoznaj rezidentko_a Siryne Eloued in Hamzo Chakrouna

V četrtek, 24. 11. 2022, te ob 19.00 vabimo v Razstavišče Vetrinjski na predstavitev starejših umetniških projektov ter siceršnjega ustvarjalnega dela aktualnih rezidentov Siryne Eloued in Hamze Chakrouna iz Tunizije. Predstavitev in druženje se bosta odvila v Razstavišču Vetrinjski, kjer smo 11. 11. že otvorile_i njuno razstavo »Modri engram«. V prvem delu srečanja te bomo popeljali po razstavi, v drugem pa bomo prisluhnili gostujočima, ki nam bosta poleg dosedanjega dela predstavila tudi svoje zagonsko podjetje, ki se ukvarja s postavitvijo virtualnih muzejev in razstavnih prostorov.

Skozi razstavo »Modri engram« sta Syrine Eloued in Hamza Chakroun raziskovala fenomen spleta med subjektivnim in kolektivnim spominom. Simbolno ga prepoznavata v ročno izdelanih čipkah, koncept pa sta osnovala na podobnosti med izgledom vezi v čipkastih izdelkih in vezmi, ki se tvorijo v naših možganih, natančneje v engramih, tukaj umetnika vlečeta vzporednice.

SIRYNE ELOUED (1994, Tunis)

se je po dveh letih visokošolskega študija psihologije vpisala na Visoki inštitut za multimedijske umetnosti v Manoubi (Tunizija), kjer je diplomirala iz filma: scenarij in režija. Sodelovala je v programu "One Women, One Camera, One Sound" na danski filmski šoli v Københavnu in na Visual artists Bootcamp, AFCA akademiji. V svojem delu niha med filmom, umetniškim videom, fotografijo in grafiko. Posnela je približno deset kratkih filmov ter sodelovala na številnih skupinskih razstavah in festivalih, med njimi na bienalu fotografije Jaou v Tunisu, festivalu DreamCity, mednarodnem festivalu svetlobne umetnosti Interference in razstavi ob koncu rezidence v Centru des Arts Vivants v Radesu, kjer je 11 mesecev ritualizirala svojo prakso terapije skozi različne medije. Skozi proces je poskušala izslediti podobo med resničnim in sanjskim, vidnim in okultnim, senco in svetlobo.

HAMZA CHAKROUN (1985, Tunis)

je po izobrazbi industrijski oblikovalec. Deluje na področju 3D oblikovanja, kar mu je od leta 2007 omogočilo kariero skozi arhitekturo in notranje oblikovanje. Na tem področju je sodeloval pri različnih projektih, od modeliranja pohištva do oblikovanja prostorov (hiše, trgovine, umetniške galerije ...). Kasneje v svoji karieri se je po zaslugi 3D oblikovanja in z njim povezanimi orodji potopil v umetniški svet in raziskoval digitalno slikarstvo, abstraktno umetnost in simulirane oblike.

Razstava »Modri engram« bo v Razstavišču Vetrinjski na ogled do 9. 12. 2022, vsak delavnik med 13.00 in 18.00. Vabljene_i!
Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: