25. 11. 2022 od 14.00, Dvorana Gustaf

Konferenca Branje besede=branje sveta

Vljudno vabljen_a na konferenco Branje besede=branje sveta, ki se bo odvila v petek, 25. 11. 2022, s pričetkom ob 14.uri v dvorani Gustaf.

Kako informacije, ki jih dobivamo iz medijev, reklam, filmov, učbenikov…, oblikujejo naše razumevanje aktualnega družbenega, političnega in ekonomskega dogajanja? Kateri glasovi so odsotni, utišani, preglasovani? Kako v svetu sistemske ekonomske in družbene neenakosti kovati vizije in strategije za postkapitalistično družbo?

Na ta in mnoga druga vprašanja bomo z gosti_jami kolektivno iskali_e odgovore.

14.00 Okrogla miza

Avtonomija uredniških politik in pomen neodvisnih spletnih medijskih platform

S Kristino Božič, novinarko, med drugim za neodvisni spletni portal Mešanec, z Borisom Vasevom, novinarjem  MMC RTV Slovenija, Žanom Dolajšem, novinarjem RTV Slovenija in prejemnikom debitantske novinarske nagrade Čuvaj/Watchdog za dosežke mladih novinarjev 2019 in Alexandrio Shaner, aktivistko in pisko za neodvisno mednarodno medijsko platformo ZNetwork, se  bomo pogovarjale_i o vplivu vladajočih establišmentov na avtonomijo medijev in uredniške politike ter o pomenu neodvisnih spletnih medijskih platform.

15.45 Predstavitvi in pogovor

Strategije in vizije za postkapitalistično družbo: gibanje za participatorno družbo in gibanje Extinction Rebellion

Z aktivistom in strokovnjakom za participatorno družbo Maticem Primcem se bomo pogovarjale_i o participatorni družbi/ participatornem socializmu, ki je alternativni način organiziranja družbe, ki je vključujoča, brez rasizma, seksizma, razrednosti in avtoritarnosti. To je družba, ki jo sestavljajo sistemi, namenjeni ohranjanju mednarodnega miru in okoljske trajnosti. Prehod iz sedanjega svetovnega sistema v participativno družbo bi pomenil radikalno napredno revolucijo.

Z Michelom Raffaelijem, predstavnikom italijanske podružnice Extinction Rebellion, mednarodnega gibanja podnebnih aktivistov_k, ki se nam bo pridružil po zoomu, se bomo pogovarjale_i o strategijah gibanja, ki z nenasilno državljansko nepokorščino in neposrednim delovanjem zahteva, da vlade po vsem svetu razglasijo podnebne in ekološke izredne razmere ter ukrepajo.

17.00 Pogostitev

17.30 Predstavitev in pogovor

Življenje in delo Howarda Zinna ob izidu slovenskega prevoda Ljudska zgodovina Združenih držav Amerike (Založba Sophia)

Življenjsko delo priznanega zgodovinarja, pedagoga, socialista in neomajnega aktivista Howarda Zinna nas seznanja z drugačno zgodovino ZDA od uveljavljene, »v temelju nacionalistične glorifikacije države«. Ne zanika niti nima ciničnega odnosa do pomena velikih pozitivnih zgodovinskih osebnosti, temveč dosledno daje besedo skupinam in posameznikom, ki so v kanoniziranem zgodovinopisju ZDA postavljeni na stranski tir ali v kot. Howarda Zinna bomo spoznale_i skozi pogovor s Petrom Bohmerjem, Zinnovim znancem, aktivistom in upokojenim profesorjem politične ekonomije, ki se nam bo pridružil po Zoomu. Prevod dela in njegove implikacije za slovenski prostor, bo predstavil zgodovinar in avtor spremne besede Lev Centrih.

19.00 Predavanje in pogovor

Craig Murray o procesu proti Julianu Assangeu in njegovih posledicah za novinarsko delo

Julian Assange je trenutno zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh v Združenem kraljestvu na podlagi zahteve ZDA za izročitev zaradi obtožb, ki izhajajo neposredno iz objave razkritih dokumentov v okviru njegovega dela v Wikileaksu. S škotskim novinarjem, političnim aktivistom, živižgačem in pisateljem Craigom Murrayem, enim izmed najvidnejših podpornikov in prijateljev Juliana  Assanga, ki se neutrudno bori za njegovo izpustitev, se bomo pogovarjale_i o procesu proti Assangeu. Kaj je vzrok temu, da se je skupina t. i. demokratičnih držav združila v političnem preganjanju, namerni izolaciji, demonizaciji in zlorabi posameznika za tako dolgo časa in s tako majhnim spoštovanjem človekovega dostojanstva in pravne države? In kakšne posledice ima politični pregon Assanga za novinarsko delo?

21.00 Koncert

Damir Avdić

Vsestranski umetnik in izvajalec, ostrobesedni popisovalec našega vsakdana. Po treh letih zatišja se iz peklenskih globočin ponovno vrača Damir Avdić alias Bosanski psiho, poet in glasbenik z brezkompromisno pankersko držo. Njegova večna besedilna provokacija bi v marsikaterih zmotno politično korektnih sferah postala del cancel kulture, vendar na njegovo in našo srečo deluje v okolju, ki mu dopušča, da svoj naostreni jezik suče že dobrih trideset let.

Vstop je prost!
Program bo potekal v angleškem jeziku.

Soorganizatorji: AGD Gustaf, Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: