20. in 26. 11. 2022 ob 19.00, Lutkovno gledališče Maribor

Filmske nedelje (in sobote) v Lutkovnem:
Premiera: Sveti pajek (Holy Spider)

Sveti pajek je krimi triler režiserja Alija Abbasija o iranskem Jacku Razparaču, serijskem morilcu, ki v svetem mestu Mašhad »čisti« svet grešnic, policija in družba pa navijata zanj. Zar Amir Ebrahimi je za vlogo v filmu v Cannesu 2022 prejela nagrado za najboljšo igralko.

* SVETI PAJEK (Holy Spider)

krimi triler/drama, 116 min, perzijščina s slovenskimi podnapisi (14 +)

Film je nastal po resnični iranski zgodbi. Gradbeni delavec Said Hanei se je podal na sveto vojno proti nečistovanju in sistematično moril prostitutke, da bi ulice očistil pregrehe. Leta 2001 so ga prijeli in usmrtili.

režija ALI ABBASI
scenarij ALI ABBASI, AFSHIN KAMRAN BAHRAMI
producent SOL BONDY, JACOB JAREK
glasba MARTIN DIRKOV
kostumi HANADI KHURMA
montaža OLIVIA NEERGAARD-HOLM
fotografija NADIM CARLSEN

VLOGE:
Rahimi ZAR AMIR-EBRAHIMI
Saeed MEHDI BAJESTANI
Sharifi ARASH ASHTIANI
Fatima FOROUZAN JAMSHIDNEJAD

Napovednik: https://youtu.be

 

»Režiser in scenarist Ali Abassi svojo pozornost namenja mučnemu prikazu boja ene ženske proti izrazito seksističnem in toksičnem patriarhalnem režimu iranske družbe; glavna junakinja je namreč novinarka Rahimi (fenomenalna Zar Arimi-Ebrahimi), ki na lastno pest išče morilca, pri tem pa zabrede globoko v iransko podzemlje prostitucije, korupcije in nasilja. Abassi se s pričujočim filmom izkaže kot neposreden in oster filmar, ki se odreka sentimentalnosti in poetičnosti, saj zanju v tej kruti zgodbi preprosti ni prostora; Holy Spider plava na valovih Scorsesejeve klasike Taxi Driver in se hkrati spogleduje s temačno in odurno estetiko Fincherjevih psiholoških trilerjev tipa Se7en in Zodica. Zato ne preseneča, da je film radikalen, brutalen in grob, vendar pa je v današnji dobi mizoginije, zatiranja in ignoriranja neprivilegiranih ljudi ter skorajda perverzne glorifikacije serijskih morilcev hkrati zelo pomemben in udaren film, ki ga ni moč preslišati ali spregledati. Odlične igralske predstave, prepričljivo moreče ozračje, močan suspenz in zlovešče čudovit soundtrack uspejo ustvariti enega najboljših filmov na letošnjem canneskem filmskem festivalu. Holy Spider je mojstrovina brez primere in eden od filmov leta.«
- Vid Šteh, RAZGLEDI (10/10)

Vstopnice si zagotovite na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor, na Vojašniškem trgu 2a. Blagajna je odprta od torka do petka med 10. in 13. uro, v četrtek tudi med 15. in 18. uro, v soboto med 9. in 11. uro ter uro pred vsako predstavo. Nakup vstopnic je možen tudi na SPLETU.

Vstopnina: 5 €

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: