8. 11. 2022 ob 18.00, Trg revolucije 9

CIKEL TEORIJA FILMA #9

Kuga franšiz in idealni gledalec kot geek

Na devetem predavanju v okviru Cikla teorije filma, glavnega urednika Cankarjeve založbe in publicista, Aljoše Haralamova obravnavamo pojav franšiz in pretočnikov ter načine na katere danes spremljamo video "vsebine". Po predavanju se bo s predavateljem pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

Kuga franšiz in idealni gledalec kot geek

Uspeh Marvelovega »filmskega« vesolja in pojav pretočnikov sta bistveno spremenila način, kako danes spremljamo video »vsebine«. Samostojni film/serija sta svoje mesto prepustila obsežnim video franšizam, ki jih sestavlja kompleksen preplet prednadaljevanj, nadaljevanj, vzporednih izdaj in odvodov. Pri tem pa ni naključje, da je v središču novih oblik prav superjunaški žanr – novi format namreč zahteva novega, pozornega in vztrajnega gledalca, ki ga je industrija našla v »geekih« oziroma »oboževalcih«, ti pa uživajo zlasti v kultnosti, referencah, nostalgiji in analitičnem ogledovanju.

Aljoša Harlamov (1983)

je glavni urednik Cankarjeve založbe in publicist. Leta 2016 je na Oddelku za slovenski jezik in književnost Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani doktoriral iz slovenskega modernističnega romana. Do leta 2016 je deloval kot literarni kritik in leta 2014 za svoje delo prejel Stritarjevo nagrado. V letih 2012 - 2016 je bil urednik AirBeletrine. Je glavni urednik revije Mentor, redni kolumnist Grazie in Večera, skupaj s kolegoma snema podkast o žanrski umetnosti O.B.O.D. ter je avtor romana Bildungsroman (Litera 2009).

Cikel Teorija filma nastaja v koprodukciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie, in Mariborske knjižnice. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor. See less

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: