28. 10. 2022 ob 18.00, velika dvorana Vetrinjskega dvora

Mednarodni dan animiranega filma:
V sličicah in pasicah

Ob mednarodnem dnevu animacije te vabimo na projekcijo animiranih filmov, katerih fragmente si si lahko že ogledal_a na istoimenski razstavi.

V okviru 12. Mednarodnega filmskega festivala StopTrik, smo letos pripravile_i razstavo “V sličicah in pasicah”. Razstava, ki jo je skuriral Slave Lukarov (direktor festivala Supertoon in predsednik ASIFA Hrvaška) predstavlja 9 hrvaških avtoric_jev, ki svoj umetniški izraz negujejo tako na področju stripa kot animiranega filma. Avtorji_ice pred našimi očmi oživljajo svet, v katerem se srečajo domišljija in vztrajnost, občutljivost in spretnost, talent in potrpežljivost. Razstava nam omogoča, da preko stripov in fragmentov animacij  izsledimo  temeljne stične točke med stripom in animacijo, obenem pa specifične vizualne in pripovedne metode, geste in formacije zornega kota pri animatorskem pristopu k stripu in obratno.

Program:
MESEČEV KORALNJAK / Mjesečeva koralja

Magda  Dulčić (Zagreb Film),  2013, 5’20’’

Simon je mlad ribič, ki vsako jutro vrže mrežo in lovi ribe. Njegovo dekle Margarita vsak dan čaka, da se vrne. Nekega dne na njeni hiši ni okna, s katerega ga je vedno pozdravljala. Margarite ni več in zdaj ima hiša steno namesto okna. Zaradi čarobne Lune se je Simeonova ljubezen Margarita spremenila v galeba. Simon sprva ne razume, kaj se je zgodilo, dokler mu babica Albina, ki se pogovarja z Jezusom na križu, ne pove, kje najde deklico.

MESTO DUHOV / Grad duhova

Marko  Dješka, Hrvaška, 2016, 12′ 15”

Medtem ko na robu zapuščenega mesta divja bitka, se en prebivalec s vsakodnevnimi rituali bori proti osamljenosti.

PASTIR / Čoban

Matija Pisačić (Zagreb film), Hrvaška, 2014, 18'20’’

Psička Lajka je bila ugrabljena in izstreljena v vesolje. Njen lastnik Čoban se jo odpravi iskat in konča v podzemnem mestu, kjer doživlja vzpone in padce svoje pevske kariere. Medtem Lajka prispe na planet, kjer živi starka Moira, starka, ki kroji usodo in jo spremeni v antropomorfno bitje, ki hrepeni po vrnitvi k lastniku.

MINUTE / Zlatkine žute minute

Krešimir Zimonić (Zagreb film), Hrvaška, 2013, 15’

Poskus pobega od mračnega vsakdana se konča s čudovitimi domišljijskimi potovanji skozi prostor in čas. Zlatka sledi svojim sanjam in iluzijam mladega dekleta, in ko pride do konca te poti (konca sveta), skuša to mejo prestopiti, vendar ji to uspe le delno. Njeno domišljijsko potovanje nadaljuje lik Anime, pravljičnega metuljastega bitja, ki ne pozna meja in omejitev. 

ROŽA BITKE / Cvijet bitke

Simon Bogojević Narat (Bonobostudio), Hrvaška, 2011, 19'20"

V meglenem podzemnem svetu arkadijske atmosfere živijo nenavadni liki. Njihove skrivnostne izkušnje so alegorija razmerja med izumrlo tradicijo evropskega mečevanja in doktrino pragmatičnega političnega delovanja.

1000

Danijel Žeželj (Zagreb Film), Hrvaška, 2014, 5’37’’

Vse je sivo. Sonce že leta ni vzšlo. Po mestu kroži legenda, se bo spet prikazalo, če ga naslikaš tisočkrat.

OPEKA / Cigla

Dubravko Mataković (Zagreb film), Hrvaška, 2012, 15’

Animacija se ukvarja s ksenofobijo oziroma nestrpnostjo do tujcev, ki v tej zgodbi nastopajo kot nezemljani in tako predstavljajo raznolikost ras in kultur. Vidimo tudi spodbujanje k nasilju in porast zlorabe drog. Na koncu imajo mamila katastrofalen učinek in dobrodušno Ivico ter nezemljane spremenijo v ponorele tirane, ki na koncu uničijo svet.

SLA / Požuda

Irena Jukić Pranjić (Zagreb film), Hrvaška, 2014, 7’06’’

Črna mačka sanja o ljubljenju s skrivnostnim neznancem. Ko se zbudi, ujame feromon, ki je povzročil njen spanec, in ga odnese v detektivsko agencijo. Tam izve identiteto moškega iz svojih sanj in se poda na epsko iskanje.

ZAKAJ SLONI? / Zašto slonovi?

Marko Meštrović (Kreativni Sindikat & Zagreb Film), Hrvaška, 2012, 8’01’’

Glavni junak skuša odgovoriti na preprosto vprašanje in se pri tem prebija skozi labirint intuitivnih videnj. To vprašanje na neki način določa njegovo življenje. Njegov odgovor je spet enak ... Ali sploh kdaj dobimo odgovore na pomembna vprašanja?

 

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: