15. 9. 2022 ob19.00, Pekarna Magdalenske mreže

Bik (2019)

Vabimo te na ogled kratkega igranega filma Bik (2019), ki mu bo sledil pogovor z režiserjem Bojanom Labovićem, kritičarko Anjo Radaljac in filozofom Tomažem Grušovnikom.

V pogovoru bomo naslovile_i presečišča delavskih pravic s pravicami živali, hoteno nevednost ter vprašanja o percepciji bika in njegovih interesov v sodobni družbi. Pogovor bo moderirala Urška Breznik. Dodek organizira ZaŽivali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic.

Still frame Bik (2019) | Fotografija: Jure Černec

Kratki igrani film Bik (2019) govori o Milanu Vebru, 40-letnem brezposelnem likovnem pedagogu, ki je že nekaj časa brez službe in mu kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral, in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prekrokani noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika. Tistega bika, ki je pravkar pobegnil iz klavnice.

Bojan Labović, filmski in televizijski scenarist in režiser, direktor Festivala slovenskega filma.
Anja Radaljac, kritičarka, literarna komparativistka, prozaistka, prevajalka in sourednica spletnega medija za intersekcijsko obravnavo vprašanja nečloveških živali Animot.
Tomaž Grušovnik, doktor filozofije, ukvarja se s filozofijo vzgoje, okoljsko etiko in etiko živali ter hoteno nevednostjo.

Dogodek se bo odvil v okviru 6. Dnevov boja proti speciesizmu ZaŽivali! z naslovno temo Živali v sodobni slovenski literarni in filmski produkciji.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: