6. 9. 2022 ob 18.00, Trg revolucije 9

CIKEL TEORIJA FILMA #6

Tarantino ali zakaj je fikcija boljša od realnosti?

Po poletju na novi lokaciji nadaljujemo s ciklom teorije filma. Na šestem predavanju s filozofino in pisateljico Jelo Krečič Žižek obravnavamo predvsem filme Tarantinovega opusa, v katerih avtor samovoljno poustvarja zgodovino, zgodovinske fakte, in načrtno revidira preteklost. Po predavanju se bo s predavateljico pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

Tarantino ali zakaj je fikcija boljša od realnosti?

Zdi se, da sodobni filmi in TV-serije vse pogostejo zasledujejo ideale realizma, avtentičnosti, nepotvorjenosti. Quentin Tarantino prav gotovo ne sodi v ta tabor, ampak je nasprotno avtor, ki v svojem opusu brezsramno posega po žanrih in slavi tisti Hollywood, ki je s filmom ustvaril modele eskapizma in ustvarjanja alternativnih svetov. Predavanje bo posvečeno predvsem filmom Tarantinovega opusa, v katerih avtor samovoljno poustvarja zgodovino, zgodovinske fakte, in načrtno revidira preteklost. Kaj je funkcija tovrstne kreacije v razmerju do prevladujoče ideologije in kje je zmota sodobnega stremljenja k neprevaranosti v popularni kulturi? Z analizo Neslavnih barab, Djunga brez okov, Bilo je nekoč... v Hollywoodu v navezavi na lacanovsko psihoanalizo in teorijo ideologije se bomo približali odgovorom.

Jela Krečič Žižek

je filozofinja in pisateljica. V svojem teoretskem opusu se osredotoča na sodobno umetnost, estetiko, film in televizijo. Plod teh raziskovanj je med drugim knjiga Zmote neprevaranih: od modernizma do Hollywooda, ki je let 2020 izšla pri Društvu za teoretsko psihoanalizo. Kot so-urednica je sodelovala pri več knjigah: Proti koncu: sodobna TV serija in serialnost, Zadeva Lubitsch in Lubitsch Can't Wait. Uredila je tudi zbornik The Final Countdown: Europe, Refugees and the Left. Predava na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Fakulteti za družbene vede in Filozofski fakulteti. Zadnje leto je kot raziskovalka zaposlena pri projektu ARRS Resnica in indirektnost. Izdala je tudi dva romana.

SEZNAM PREDLAGANE LITERATURE:

  • Dolar, Mladen (2013), »Biti ali ne biti? Ne, hvala«, v: Ivana Novak in Jela Krečič (ur.), Zadeva Lubitsch, str. 117-137, Ljubljana: Slovenska kinteka in Društvo za teoretsko psihoanalizo.
  • Harvey, James (1988), Romantic Comedy in Hollywood: From Lubitsch to Sturges,New York: Da Capo Press.
  • Robert von Dassanovsky (ur.) (2012), Quentin Tarantinos's Inglorious Basterds: A manipulation of metacinema, New York, London: Continuum.
  • Jameson, Fredric (2001), Postmodernizem, Ljubljana: Društvo za teoretsko psihoanalizo.
  • Lacan, Jacques (2016), Hamlet, Ljubljana: Društvo za teoretsko psihoanalizo.
  • Zupančič, Alenka (2004), Poetika. Druga knjiga,Ljubljana: Društvo za teoretsko psihoanalizo.
  • Zupančič, Alenka (2019), Konec, Ljubljana: Društvo za teoretsko psihoanalizo.

Cikel Teorija filma nastaja v koprodukciji Film Factory, Pekarne Magdalenske mreže in Mariborske knjižnice. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi ukrepi za zamejitev širjenja virusa Covid-19.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: