18. 8. 2022 ob 20.00, Mala dvorana Lutkovnega gledališča Maribor

Celovečerna stop animacija: Stari mlekar

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki je posvečen stop animaciji, je za Poletni lutkovni pristan Lutkovnega gledališča Maribor pripravil dve projekciji stop animaciji, eno za otroke in eno za odrasle.

V četrtek, 18. 8. 2022, te ob 20. uri vabimo k ogledu celovečerne stop animacije Stari mlekar estonskega režiserja Mikka Mägija.

Stari dobi na počitnice vnuke, ki naj bi na njegovi kmetiji preživeli poletje. Trdno odločen, da mora potomstvo začutiti preprosto lepoto življenja na deželi, jih goni kot sužnje, v zahvalo pa pamži po nesreči izpustijo na svobodo njegovo dragoceno in do konca izkoriščano kravo. Zdaj imajo Stari in njegovi vnuki samo 24 ur, da najdejo potepuhinjo, preden ji raznese nepomolzeno vime in povzroči laktopokalipso. Na svoji epski poti se morajo naši junaki spopasti s festivalskimi hipiji, gozdnimi čudaki, delavci z žage in drugimi nevarnostmi, ki praviloma prežijo na človeka na estonskem podeželju (opis iz spletne strani Animateke).

“Politična nekorektnost bo morda za nekatere presenetljiva. Po eni strani film o starcu sledi klasični tradiciji estonskih lutkovnih filmov. Vendar pa absurdistična zgodba prinaša drugačno vzdušje. V mnogih pogledih je film poduk sodobni pop kulturi in "starcem", ki jih pogosto vidimo okoli sebe. Režiserji sami pravijo, da je Stari mož kljub nenehnemu preklinjanju in nihanju razpoloženja dober človek, ki mu je mar za svoje vnuke. Globoko v srcu mu je mar celo za njegove živali. Njegova dobrosrčna plat je le skrita pod podobo trdega (podeželskega) fanta. Tako ima film na neki način politični predznak.”

Aurelia Aasa, Estonian Film

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: