11. 8. 2022 ob 17.00, Mala dvorana Lutkovnega gledališča Maribor

Selekcija animacij za otroke: Mitch-Match

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki je posvečen stop animaciji, je za Poletni lutkovni pristan Lutkovnega gledališča Maribor pripravil dve projekciji stop animacij, eno za otroke in eno za odrasle.

Najmlajše (3+) v četrtek, 11. 8. 2022, ob 17. uri vabimo k ogledu animirane serije Mitch-Match, priznanega madžarskega animatorja in režiserja Géze M. Tóth.

V vžigalični škatli je le še ena vžigalica. Ta vžigalica, ta navadna stvar je glavni protagonist serije MITCH-MATCH. Glavni lik je vžigalica z modro glavo, ki se v vsaki epizodi poda na potovanje in se ob koncu številnih nenavadnih, igrivih in domiselnih dogodivščin vedno vrne v škatlo. Ena sama vžigalica, preprost predmet in hkrati priložnost za ustvarjalne izkušnje, ki nas vse popeljejo v fantazijski svet.

Géza M. Tóth

je filmski ustvarjalec, nominiran za Oskarja, univerzitetni doktor znanosti in vodja animacijskega studia KEDD. Od leta 1994 poučuje na nekaterih najprestižnejših umetniških univerzah v Evropi, kot je MOME - Univerza za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy, Royal College of Art v London in Univerza za gledališče in film v Budimpešti. Od leta 2020 vodi tudi enega najuspešnejših vzhodnoevropskih studiev animiranega filma, imenovan KEDD. Je član Akademije za filmsko umetnost in znanost ter Mednarodne akademije za televizijsko umetnost in znanost.Ustvarja na različnih področjih umetnosti: kot režiser kratkih filmov (npr. Icar, MAESTRO, ERGO, MAMA) in animiranih televizijskih serij (npr .: Berry in Dolly, The Kuflis). Deluje tudi kot gledališki in operni režiser (npr .: Nibelungen, Čudežna mandarina, Grad modrobradi), ilustrira tudi knjige, predava in piše scenarije. Njegovi filmi so prejeli več kot 120 nagrad. Njegov prvi film, The Pied Piper of Hamelin (1992) je bil izbran in predvajan na festivalu Annecy, drugi - Icarus (1996) pa je bil nominiran za Zlatega medveda v Berlinu. Njegov film Maestro (2005) je bil leta 2007 nominiran za Oskarja v kategoriji najboljši kratki animirani film. Njegov zadnji kratki animirani film MATCHES ga je znova uvrstil v tekmovanje za nagrado oskar, saj je na Filmskem festivalu v Foyleu leta 2019 zmagal v kvalifikacijski kategoriji za oskarja »Light in Motion Award for Best Animated Short Film«

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: