15. 7. 2022 ob 17.30, Vetrinjski dvor

SobaZaGosteMaribor: Ren Gregorčič »Postavljeno na-mesto sonca«

V petek, 15. 7. 2022, se nam pridruži v Vetrinjskem dvoru na predstavitvi projekta Rena Gregorčiča. Pred otvoritvijo razstave avstralsko-slovenskega umetnika v K18WD-30, v kateri obravnava dve strukturi, ki označujeta meje prehodov se z avtorjem na dvorišču Vetrinjskega dvora pogovarjamo o nekaterih idejnih ozadjih njegovega nedavnega raziskovalnega dela.

17.30 pogovor med Renom Gregorčičem in Majo Pan / dvorišče Vetrinjskega dvora

19.00 otoritev razstave in voden ogled / K18WD-30, razstavišče Vetrinjski

Razstava bo v K18WD-30, Razstavišče Vetrinjski (Vetrinjska ulica 30) na ogled do 19.19. avgusta,avgusta, vsak delavnik med 13.0013.00 in 18.00.18.00.

Razstava avstralsko-slovenskega umetnika Rena Gregorčiča (Melbourne, Avstralija) "Postavljeno na-mesto sonca" obravnava dve strukturi, ki označujeta meje prehodov: serijo drevesnih linij v zaščitnem pasu v avstralski prestolnici Canberra (mesto je v petdesetih letih 20. stoletja v celoti zasnoval ameriški arhitekt Walter Burley Griffin) in dva od štirih kipov zmajev na betonskem Zmajskem mostu v Ljubljani. Razstava se ukvarja s kodifikacijo prehoda in načini pogajanj o fiksnih strukturnih sistemih. Vključuje video, fotogrametrijo in zvok, sama predstavitev pa se umešča kot odziv na arhitekturo Vetrinjskega dvora.

Ren Gregorčič

deluje na področju kiparstva in prostorskih praks. V svojem delu se ukvarja predvsem z raziskovanjem materialov in prostorskih konfiguracij urbanih krajin ter z razmerji med materialnostjo, obliko, strukturo in močjo. Gregorčičeva doktorska raziskava na Avstralski državni univerzi temelji na njegovi umetniški praksi. Pri tem se osredotoča na raziskovanje sodobnih industrijsko proizvedenih betonskih izdelkov in urbanih struktur iz litega betona. Cilj študije je ustvariti korpus kritičnih raziskav in umetniških del o prevladi betona kot urejevalnega sistema in okoljskega posrednika. Gregorčič je trenutno prejemnik štipendije v Sloveniji v okviru Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF).

Ren Gregorčič in feministična filozofinja ter kulturna kritičarka, Maja Pan bosta skozi pogovor osvetlila Gregorčičevo prvo razstavo v Sloveniji. Spregovorila bosta o nekaterih idejnih ozadjih njegovega nedavnega raziskovalnega dela znotraj Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF) ter rezidence GuestRoomMaribor, ki se posebej dotikajo slovenskega kulturnega in urbanega prostora, kakor ga doživlja ta kritičen in angažiran umetnik. Pretresla bosta politično relevantne (in) okoljske teme, ki jih obravnava v svoji umetniški praksi, ki je še posebej zanimiva prav zaradi Gregoričeve kompleksne pozicionalnosti. Navdih in iskrenje, ki ju sogovornika ustvarjata na srečišču svojih zanimanj, izkušenj in znanstvenih ved, bo zagotovo ustvarila kritično in dinamično izmenjavo, ki je ne gre zamuditi.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: