26., 28., 30. 6. 2022 ob 21.00, vrt kavarne Astoria

StopTrik za kino(m)

Tekom Festivala Lent Mednarodni filmski festival StopTrik pripravlja tri tematske kurirane selekcije stop animacij, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu Kavarne Astoria, v neposredni bližini ene od simbolnih točk mesta, kjer je včasih obratoval kino. Z vzpostavljenim improviziranim kinom, intervencijo v prostor, na prostem dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni.

Projekcije na prostem bodo sestavljale izbrane stop animacije in animacije drugih analognih tehnik razdeljene v tri kurirane programe. V prvem si ogledamo najboljše animacije tekmovalnega programa minule edicije festivala, v drugem se dotikamo animiranega feminizma, v tretjem pa animiranih mitologij. Gre za temi, ki sta v preteklosti predstavljali rdeči niti programske usmeritve.

V Mariboru domuje redek, a toliko bolj dragocen dogodek: Mednarodni filmski festival StopTrik, eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen izključno stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna v Mariboru, razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja široke retrospektive, ki jih kurirajo filmski strokovnjaki, in vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije skozi inovativno zastavljene delavnice. Festival združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovno priznanih umetnikov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja in program, ki poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

• Nedelja, 26. 6. 2022 ob 21.00 / Najboljše animacije 2021
• Torek, 28. 6. 2022 ob 21.00 / Animirani feminizem
• Četrtek, 30. 6. 2022 ob 21.00 / Animirane mitologije

1. Ulično bevskanje / Cat Calls

Laura Stewart, Anna Berezowsky, Kanada, 2020, 2’2’’

Film je svojevrstna adaptacija Instagramovega računa @catcallsofnyc in raziskovanje uličnega nadlegovanja. Igralsko zasedbo sestavljajo mačke in psi, v filmu pa uporabljajo resnične stavke, ki jih ljudje kričijo za drugimi.

 

2. Bestia / Zver

Hugo Covarrubias (TREBOL 3), Čile, 2021, 15'45''

Film temelji na resničnih dogodkih in raziskuje življenje policijske tajne agentke med vojaško diktaturo v Čilu. Njen odnos s svojim psom, telesom, strahovi in frustracijami razkriva žalosten zlom njenega uma in države.

StopTrik 2021 Grand Prix - Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija, StopTrik 2021 Posebna omemba študentske žirije Maribor, StopTrik 2021 Posebna omemba Yiorgosa Tsangarisa (Animafest Ciper), StopTrik 2021 nagrada po izboru študentske žirije Lodz - Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija

 

3. Trije skoki do sreče / Three Jumps to Happiness / Trzy Skoki do Szczęścia 

Artur Hanaj (PWSFTviT Lodz Film School), 2020, POL, 12'

Črna komedija, ki prikazuje večer v življenju več živali. Želve, medved in opica skušajo najti voljo, da bi zavestno upravljali svoje življenje. Animacijo je kvalificiral festival O!PLA.

 

4. Neulovljiva / Elusiveness / Trkija 

Marija Vulić, Isidora Vulić (Jafilm Jagodina), 2020, SRB, 7'14''

Zgodba, nastala po motivih srbske ljudske pripovedke »Dekle, hitrejše od konja«, obravnava fenomen lepote in večno hrepenenje po njej.

 

5. I'm Here / Jestem tutaj / Tukaj sem

Julia Orlik (PWSFTviT Lodz Film School), Poljska, 2020, 15'

Starejši moški skrbi za paralizirano ženo. Kljub starosti in zdravstvenim težavam se po svojih najboljših močeh trudi, da bi olajšal njeno trpljenje, ki je iz dneva v dan večje.StopTrik 2021 nagrada po izboru študentske žirije v sklopu Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija, Posebna omemba Piotr Kardas, Lodž

 

6. Pearl Diver / Potapljanje za biseri

Margrethe Danielsen (Volda University College), 2020, NOR, 8'45''

Trije pari se oddaljujejo. Jež se zaljubi v balon, a mu skrb za osebno nego dela preglavice. Med parom z Arktike in Antarktike se lomi led, dve naivni ostrigi pa hrepenita po snidenju.

 

7. Chloé Van Herzeele

Anne-Sophie Girault, Clémence Bouchereau (Autoproduction), 2019, FRA, 16'47''

Chloé je stara gospa, ki v podzemnem prostoru prireja filmske projekcije. Novinarju razkazuje prostore, kjer hrani svojo zbirko filmov, posnetih na trak. Ko se spuščamo pod zemljo, se z njo potapljamo v njen predrugačeni svet.

 

8. When We Fell

Ben Spooner, Morgan Twiston Davies (Ben Spooner), UK, 2021, 4'3''

Pokrajine so se vdale, ptica je letela mimo. Vizualno in glasbeno sodelovanje, ki raziskuje tanko mejo med svobodo in uničenjem.

StopTrik 2021 Grand Prix v sklopu Mednarodni tekmovalni program: Borderlands, Maribor, StopTrik 2021 Grand Prix v sklopu Mednarodni tekmovalni program: Borderlands, Lodz.

 

skupaj 83 minut

1. Reduction

Réka Szakály, Hungary, 2021, 11'

Na postapokaliptični obali živita dve dekleti, ki imata isti cilj - priti na drugo stran v upanju na boljše življenje. Ko v življenje ene od niju vstopi skrivnostni lik, se začne veriga nepopravljivih dogodkov. Odnosi razpadajo skupaj s svetom, ki ju obdaja.

2. Yellow Fever

dir. Ng’endo Mukii, prod. Royal College of Arts, 2012, UK, 6’35’’

V filmu se avtorica osredotoča na samopodobo afriških žensk prek spominov in intervjujev, z uporabo mešanih medijev opisuje to skoraj shizofreno samopodobo, s katero sem odraščala jaz in mnoge druge.

3. Your Own Bullshit

Własne śmieci, dir. Daria Kopiec, prod. Studio Munka, Likaon, 2020, Poland, 6’

Ni boljšega od večerje z družino, čeprav se zdi, da poteka po scenariju, ki se neskončno ponavlja. In četudi moraš poleg hrane pogoltniti tudi besede svojih bližnjih, ki so včasih trpke. Včasih se tako ponavljajo, da ti gre na bruhanje, saj ti jih pojoče recitirajo že dolga leta.

4. The Fourth Wall 

Divare Chaharom, dir. Mahboobeh Kalaee, prod. DEFC - Documentary and Experimental Film Center, 2021, Iran, 9'50''

Dom in družina, odnosi, želje, hotenja in vse ostalo je strnjeno v kuhinji. Deček, ki jeclja, je tam sam in se igra s svojo domišljijo.

5. Abuelas

dir. Afarin Eghbal, prod. National Film & Television School, 2011, UK, 9'22''

V majhnem stanovanju v Buenos Airesu starejša ženska nestrpno pričakuje rojstvo svojega vnuka in vseh radosti, ki jih prinaša življenje babice. Zaradi grozljivih okoliščin pa bo morala čakati več kot 30 let. Animirani dokumentarec na podlagi resničnih pričevanj odpira vprašanja spomina, zatiranja in izgube.

6. #polish_women_resistance 

#sprzeciwpolek, dir. & prod. collective, 2020, Poland, 8’12’’

Pretreseni in zlomljeni zaradi razmer v državi so se dijaki in študenti obeh spolov z Oddelka za animacijo filmske šole Lodž odločili za ukrepanje. Spodbujajo vse iz umetniških krogov in širše, da kljub težkim časom ugovarjajo in pogumno ukrepajo ter pozivajo k povezovanju skupnosti.

7. A Herstory of Women Filmmakers

dir. Kelly Gallagher, prod. Purple Riot Studio, 2009-2019, USA, 15’30’’

skupaj 71 minut

Ekscentričen animirani dokumentarec o "zgodovini" nekaterih največjih (in pogosto spregledanih) sodelavk_cev kinematografije. Ali zlahka naštejete nekaj svojih najljubših filmskih ustvarjalk? Do konca tega barvitega in živahnega kratkega filma vam bo to uspelo.

skupaj 71 minut

1. Ragnarok

dir. Johan Oettinger, Urte Oettinger, Lithuania, 2016, 8’

Star in ponosen orel strada v nevihtni in opustošeni gorski pokrajini. Privid ga zavede, odkrije mrhovino. Znajde se v skušnjavi, da bi se okrepil, vendar ne gre proti svoji naravi, da nikoli ne je mrhovine. To je obupen in brezupen položaj, zato duhu usode uspe zapeljati šibkega orla. Ko orel podleže skušnjavi, je izstreljena krogla. Orel umre, vendar ostane zvest samemu sebi.

 

2. It Wasn't the Right Mountain, Mohammad 

dir. Mili Pecherer, prod. Le Fresnoy, France, 2019, 28’

Figura s kapuco je razbita na površini tihega morja, sestavljenega iz pozabljenih besed in zgodb, kot je Mohamedova, zaprta v steklenici, ki pluje med valovi. Protagonistov čoln po dolgotrajnem tavanju pristane v puščavi. Med peskom, ki ga prenaša veter, si ga za vodnika v svetu, polnem pasti in trpljenja, izbere čreda antilop. Smrt je edina stalna spremljevalka na njihovi poti onkraj suhih ravnic.

 

3. Ichthys

dir. Marek Skrobecki, prod. Se-ma-for, Poland, 2005, 15’20’’

Metaforična filmska zgodba o vztrajnem čakanju, upanju in izpolnitvi. Glavni junak filma je moški v najboljših letih. Pride v restavracijo, njena notranjost spominja na neko sveto zgradbo. Je edina stranka in pozdravi ga natakar z obrazom kameleona, ki sprejme naročilo in nato odide. Čaka na njegovo vrnitev. Čas mineva in vse prekrije s patino starosti. Ko se končno pojavi še vedno mladi natakar z naročeno jedjo, se zdi, da je moški mrtev...

 

4. Monkey / 猴

Hou, Shen Jie, China, 5’

Tri opice: kaj se zgodi, ko je ena od njih mrtva?

 

5. Chulyen, A Crow's Tale

Chulyen, histoire de Corbeau, dir. Cerise Lopez, Agnès Patron, prod. IKKI FILMS, France, 2015 20'

Chulyen je močan, Chulyen je lep. Chulyen je šibek, Chulyen je grd. Chulyen je duh vrane in trije šamani ga preganjajo.

 

skupaj 76 minut

 

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: