16. 5. 2022 ob 17.00, Pekarna Magdalenske mreže

Predavanja iz umetnostne zgodovi: Ikonografija in migracija simbolov

Profana ikonografija

Že peto leto zapovrstjo, nadaljujemo s ciklom predavanj iz umetnostne zgodovine z uni. dipl. umetnostnim zgodovinarjem Simonom Žlahtičem.

Na tretjem srečanju se posvetimo profani ikonografiji.

Ta obsega pomemben segment zahodnoevropske umetnosti, saj predstavlja vse kar ni vezano na sakralno ikonografijo. Predvsem mitološke teme se tisti segment profane mitologije, ki je pomembno zaznamovala tematiko in simboliko zahodne umetnosti.

Mitološkim temam bomo sledili od antike, skozi srednji vek, vse do novoveške umetnosti, ko je ponovno doživela razcvet. Prav tako bomo spoznali portrete, žanr, tihožitje, akt in krajino.

Srečanja se odvijajo tedensko med majem in junijem, trajajo dve šolski uri in so zanimiva za poznavalce iz področja umetnosti, kot tudi za širšo zainteresirano javnost. Teme bodo predstavljene na obvladljiv in sistematičen način, na trenutke tudi bolj poglobljeno.

V osmih predavanjih bomo obdelali temo ikonografije in migracije simbolov. Predavanja bo sestavljala obilica fotografij in primerov migracij simbolov, ter napotkov za nadaljnjo branje in poglabljanje znanja.

Predavanja: Uvod v ikonografijo, Personifikacija, alegorija, simbol, atribut in emblem, Profana ikonografija; Sakralna ikonografija; Simbolika živali; Simbolika rastlin; Migracija simbolov; Sodobna ikonografija in simbolika.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: