27. 4. 2022 ob 19.00, Galerija K18

OB Dnevu upora proti okupatorju: konec

Po zadnji otvoritvi in zadnji zatvoritvi v Galeriji K18 vabimo še na naše zadnje druženje in AV proslavo na Koroško cesto. Na skoraj očiščeno fasado se bodo zvrstile skoraj vse pretekle intervencije na pročelje K18.

Po dvanajstih letih delovanja Galerija K18 zapira svoja vrata na Koroški cesti. Po dvanajstih letih ciljnega usmerjanja kulturne, strokovne in tudi najširše javnosti, željne umetnosti, ki preizprašuje tako aktualne družbene okoliščine, kakor tudi omejitve institucionalne kulture, v ta nekoč degradiran del mesta, je Galerija K18 pomenila tudi pomemben doprinos k revitalizaciji kulturno pomembne mestne ulice. A ta lokacija je, kot še nekatere v našem mestu v zadnjih letih, postala bojišče različnih interesov. **

V tem letu programu Galerije K18 in rezidenčnemu programu SobaZaGosteMaribor začasno zatočišče ponuja Razstavišče Vetrinjski v Vetrinjskem dvoru, ki deluje v okviru Narodnega doma Maribor. Od slej se torej srečujemo v K18WD-30, daljna prihodnost pa je še neznana in odprta.

Za poslednji dogodek bosta poskrbela poptrsh - Vita in Marko.

Vita Kolar

je ustvarjalka, ki deluje na področju vizuala v statični in dinamični obliki. Njeno delo združuje oblikovanje, set design, ilustracijo, animacijo, video mapping, in VJ-anje. V kreaciji raziskuje interakcije med različnimi mediji in formati. Njen vizualni set je živahen in dinamičen, prežet s podobami zgodnjih filmskih opusov, amaterskega filma, video sinteze, konceptualne umetnosti itd. Temelji na eksperimentalnem ozadju, vendar ga pogosto olajšajo pop elementi.

Marko Jaušovec

je interdisciplinarni ustvarjalec razpet med konceptualnim, vizualnim in glasbenim udejstvovanjem. Zanimajo ga predvsem ekspirimentalni formati in zgodnji trendi urbane elektronske glasbene kulture, katere na svoj značilen način meša s klasičnimi retrospektivnimi elementi. Skozi zvočni skupek raziskuje ravnovesje med nizkim, ritmičnim in melodičnim. Svoje zvokovne podobe ustvarja s ponavljajočimi se vzorci katere je nabral in ustvarjal skozi popotovanja po raznolikih scenah.

** Po dveh letih agonije negotovosti, pod konstantno grožnjo izselitve, ki je oteževala načrtovanje in izvajanje programov, je prišel čas, ko takšnega stanja preprosto ne moremo več vzdrževati. Pogajanja z odločevalci in interesenti za prostore ter dolgotrajna negotovost je močno vplivala na delovanje naše organizacije, ki sicer že 25 let ponuja neprofitne programe in podporo na področju kulture, mladine in civilne družbe. Ob tem opozarjamo, da so prostori nekdanje TV Metke, kjer se je nahajala tudi Galerija K18, še zmeraj nadomestni prostori za, v celoti ali delno izseljene, uporabnike iz Upravne stavbe KC Pekarna, ki so se morali izseliti v letu 2010, z obljubo, da se bodo lahko vrnili. Ker pa sta se MOM in MKC samovoljno odločila, da Upravljalskega modela KC Pekarna ne bosta več upoštevala, so se iz teh prostorov že lani morali izseliti APD Kozjak, Potapljaško društvo Maribor in glasbene skupine, v letošnjem letu pa še mi. Nevladne organizacije v mestu potrebujemo prostore, v katerih lahko delujemo programsko avtonomno in suvereno, saj s svojimi aktivnostmi ključno prispevamo h kakovostni in raznovrstni kulturni produkciji in pestremu civilnodružbenemu dogajanju.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: