25. 4. 2022- 6. 5. 2022, različne lokacije

Umetniki za umetniško izobraževanje

Hrvaško društvo likovnih umetnikov v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže v okviru projekta Umetniki za umetniško izobraževanje v Mariboru organizira 10 dnevno umetniško izobraževanja za dvajset dijakov_inj dveh srednjih šol za oblikovanje iz Hrvaške. Med 25. 4. in 6. 5. 2022 bodo dijaki_nje skupaj z mentoricami_ji raziskovale_i področja stop animacije, fotografije, slikarstva in umetniških intervencij v javnem prostoru. Ob zaključku izobraževalnega procesa bodo mentorice_ji in dijaki_nje pripravili razstavo v galeriji Vetrinjskega dvora.

Sodelujoče mentorice_ji:

Hana Repše

Mag. Hana Repše je diplomirala na PEF UM ter zaključila podiplomski študij na ALUO v UL. Od leta 2002 sodeluje, organizira in izvaja različne projekte: Vzgojno-izobraževalni program animiranega filma Slon (Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, Animateka), Kino Vrtiček (CID Ptuj), Premakni! delavnica animiranega filma, platforma ENIMATION (Društvo za razvoj filmske kulture). Je sourednica in soavtorica knjige Animirani film v izobraževanju in priročnika Animirajmo!. Izobraževanja za učitelje je izvajala na Zavodu RS za šolstvo v Ljubljani in Centru RS za poklicno izobraževanje. Oktobra 2013 je dobila delovno štipendijo “Educator in residence” organizacije KulturKontakt Avstrija. Delavnice animiranega filma je izvajala tudi na Tajvanu, v Walesu, v Srbiji, na Hrvaškem. Je soavtorica videospota MI2 – Proklete vijolice (2017), avtorica animacije lutkovne predstave Moj Lajf (2018) in avtorica stripovske animacije gledališke stand up predstave Reformatorji (2021). Z delavnicami animiranega filma se ukvarja od leta 2005 in v tem času je mentorirala več kot 250 filmov otrok in mladih.

Lene Lekše

Lene Lekše (1995, Ljubljana, Slovenija ) je eta 2018 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo. V času študija se je eno leto v okviru izmenjave šolala na Nizozemskem, na Akademiji Minerva v Groningenu. Je dobitnica dveh priznanj ALUO in štipendijstka MOL-a. V okviru društva SLON od leta 2014 vodi delavnice animiranega filma za otroke. Od leta 2018 skupaj z Laro Reichmann, Mihaelom Novakom, Nino Goropečnik in Mašo Knapič v okviru projekta Galerija 7:069, organizira študentske razstave po Sloveniji. Leta 2021 je prejela nagrado OHO.

Nina Šulin

Nina Šulin je 2008 diplomirala na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. V šolskem letu 2008/2009 je na Prvi gimnaziji Maribor opravljala pripravništvo pri prof. dr. Nataši Smolič. Leta 2014 je magistrirala na oddelku Scenskega oblikovanja, smer kostumografija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Imela je 38 samostojnih in več odmevnejših skupinskih razstav v tandemu z Natalijo R. Črnčec.  V zadnjih petih letih je pripravila čez 40 kostumografij, scenografij ali lutk za različne gledališke, lutkovne, plesne predstave in kratkometražne filme. Sodelovala je z Lutkovnim gledališčem Maribor, Lutkovnim gledališčem Ljubljana, Prvim odrom Prve gimnazije Maribor ter na neodvisni sceni. Ilustrirala je 18 knjig in dobila 5 mednarodnih nagrad za ilustracije.  Skupaj z Metko Damjan je pripravila 11 kamišibajev in prejela nominacijo za Zlati kamišibaj na 5. festivalu slovenskega kamišibaja v Piranu. Deluje kot kostumografka, ilustratorka, scenografka, izdelovalka lutk in mentorica likovnih, konceptualnih, lutkovnih delavnic, kot učiteljica likovne umetnosti v osnovnih ter srednjih šolah.  

Danilo Milovanović

Danilo Milovanović (1992, Banja Luka, BiH) živi in deluje v Ljubljani, kjer je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) zaključil podiplomski študij slikarstva. Izobraževal se je tudi na Akademiji UMPRUM v Pragi. Leta 2020 je prejel Prešernovo nagrado UL ALUO za magistrsko delo z naslovom teoretičnega dela Artivizem – angažirana urbana umetnost v javnem prostoru in naslovom praktičnega dela Top parking. Leta 2018, 2019 in 2022 je bil nominiranec za nagrado OHO, leta 2019 pa je prejel rezidenčni atelje v ustvarjalnem centru Švicarija (MGLC) v Ljubljani. Njegovo delo je bilo predstavljeno in je prisotno tako na domačih kot tudi tujih razstaviščih in javnih prostorih, prav tako pa se je udeležil več umetniških rezidenc.

Matjaž Rušt

Matjaž Rušt (1982) že več kot deset let deluje kot dokumentarni fotograf. Njegovo osrednje polje interesa so ljudje in različni marginalni fenomeni sodobnih družb. Zaključuje študij fotografije na Oddelku za fotografijo Visoke šole za storitve – VIST. Neformalno se je izobraževal na številnih delavnicah, med drugimi pri agencijah VII in NOOR, Foundry Workshop ter pri francoskem fotografu slovenskega porekla, Klavdiju Slubanu. Svoje delo je predstavil v številnih uglednih institucijah doma in v tujini ter je večkratni prejemnik nagrad Slovenia Press Photo in Društva novinarjev Slovenije. Skupaj z Robertom Marinom od leta 2014 ustvarja fotografsko serijo Najlepše mesto na svetu, ki je gostovala na razstavah v Celju, Mariboru, Zagrebu, Banja Luki, Beogradu in Berlinu. Njegove fotografije so del fotografske zbirke Moderne galerije v Ljubljani.

Projekt Umetniki za umetniško izobraževanje je sofinanciran iz programa Erasmus+ in Urada RS za mladino.

Projekt izvajamo ob podpori Vetrinjskega dvora-Narodni dom Maribor, Zveze prijateljev mladine Maribor in Lutkovnega gledališča Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: