4. - 9. 4. 2022, različne lokacije

Mreža »Prostovoljstvo v Mariboru« obeležuje 13. Dan za spremembe

Dan za spremembe bo v letošnjem letu potekal v soboto, 9. 4. 2022, pod sloganom »Soustvarjamo skupnost«. Članice mreže »Prostovoljstvo v Mariboru« smo ponovno pripravile zbir pestrih aktivnosti, s katerimi želimo opozoriti na pomen prostovoljstva v lokalnem okolju in spodbuditi morebitne oklevajoče, da vsaj na ta dan postanejo prostovoljke_ci in soustvarjajo skupnost. Vabljene_i, da se nam pridružite!

Kinološko društvo za reševalne pse REPS Maribor

REPS, ki je s svojimi reševalnimi prijatelji vedno pripravljen na hiter odziv, je Dan za spremembe obeležil že 19.3.2022 od 14.00 ure naprej na Rotovškem trgu v Mariboru. Durštvo je prikazalo vajo iskanja pogrešanih oseb zasutih v ruševini s pomočjo reševalnih psov z imenom REŠEVALCI Z MRZLIMI SMRČKI. Med ruševine so umestili markerje, ki so »simulirane« pogrešane osebe. Iskalni tim (pes in vodnik) sta preiskovala ruševine. Ko je reševalni pes ujel dovolj vonja po človeku, je zalajal in tako nakazal mesto, kjer so bili pogrešani zasuti. Zelo so bili veseli, ker se je tokrat na njihovo prošnjo odzval tudi župan MOM skupaj z izvajalcem rušitve in koordinacijske služba MOM.

 

KDAJ: 19. 3. 2022

KJE: Rotovški trg

Hospic OE Maribor

Društvo bo Dan za spremembe obeležilo dne, 5. 4. 2022, ko bodo ob 17. uri v prostorih Toti DCA, ko bodo organizirali predavanje Nene Dautanec o odpuščanju. Napoved predavanja: Vsi mi se kdaj pa kdaj soočamo s tem, da moramo odpustiti sebi ali drugim, kar zagotovo ni vedno lahko, še posebej, ko so vključena čustva. Ne-odpuščanje vodi v prekinjene odnose, kateri nas izčrpavajo, nam jemljejo življenjsko moč in veselje, znajdemo se sredi mnogih stisk, ustvarjajo se novi problemi, zamere. Odpuščanje sicer ne spremeni preteklosti, niti ne poravna vseh krivic, vendar nam ponuja izhod iz čustvenega ujetništva in omogoči novo življenje…

 

KDAJ: 5. 4. 2022 ob 17. uri

KJE: TOTI DCA, Ulica Gorkega 34, Maribor

KONTAKTNA OSEBA: nada.kunstek@hospic.si, Nada Kunstek, Hospic OE Maribor

Center Gustava Šiliha in Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška

Dan za spremembe bodo preživeli s skupnim druženjem ob prijetnih spoznavnih aktivnostih in  delavnici izdelovanja ladjic »6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev«, ki je dobrodelni projekt v spomin žrtvam genocidov ter današnjim žrtvam človeške ignorance najranljivejših v naši družbi (Projekt Upornik). Ladjice bodo ob priložnosti dostavili na Srednjo ekonomsko šolo in gimnazijo. Odpravili se bodo tudi na sproščujoč sprehod in poskrbeli za čisto okolje v bližnji okolici Centra Gustava Šiliha. Z veseljem sprejmejo še druge goste.

 

KDAJ: 7.4.2022 OD 9:00 DO 11:00

KJE: Center Gustava Šiliha Maribor, Majcigerjeva 31, 2000 Maribor

KONTAKTNI OSEBI: andreja.sverc@gmail.com, Andreja Šverc, Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška in  bredabertalanic@gmail.com, Breda Bertalanič, Center Gustava Šiliha Maribor

Zveza prijateljev mladine, Slovenska filantropija in Srednja ekonomska šola  in gimnazija

Organizirali bodo druženje v parku na Trgu Borisa Kidriča, kjer se bodo izdelovale ladjice »6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev« (Projekt Upornik), potekala bo  izmenjava oblačil Cunjami in izmenjava predmetov, nastopila pa bo tudi pravljičarka. Obiskovalci dobrodošli.

 

KDAJ: 8.4. 2022, 9.00 -13.00

KJE: park na Trgu Borisa Kidriča, Maribor (v primeru slabega vremena v prostorih Srednje ekonomske šole in gimnazije)

KONTAKTNA OSEBA: tadeja@zpm-mb.si, Tadeja Dobaj, Zveza prijateljev mladine Maribor

Salezijanski mladinski center

Društvo SMC Maribor bo v okviru Dneva za spremembe letosi z mladimi izvedlo interaktivno delavnico na temo Soustvarjamo skupnost. Namen delavnice je spodbuditi mlade k razmišljanju o skupnosti (kaj sploh to zanje je), razširiti pogled na skupnost in vključiti mlade v procese razmišljanja o soustvarjanju skupnosti in zakaj je to dobro in potrebno.

 

KDAJ:  8. 4.2022 ob 19.00

KJE: v prostorih Društva SMC Maribor na Engelsova ul. 66, Maribor

KONTAKTNA OSEBA: sanjasmcmb@gmail.com, Sanja Obaha Brodnjak, Salezijanski mladinski center

Društvo TOTI DCA Maribor

Dan za spremembe bo društvo obeležilo z urejanjem zelenega kotička na lokaciji DCA Tabor, Gorkega 34. Načrtujeio čiščenje zelenice – pobiranje kamnov, smeti..., ponovno bodo prekopali gredico, ki so jo že jeseni pripravili za zasaditev rož, najbrž jih bodo tudi zasadili. Pri tem ji bo pomagalo Hortikulturno društvo Maribor. Pridružilo se bo tudi društvo Kneipp Maribor. Dobrodošli so obiskovalci, lahko tudi kak mlajši prostovoljec-ka.

 

KDAJ:  9. 4. 2022 (ura bo sporočena naknadno)

KJE: TOTI DCA, Ulica Gorkega 34, Maribor

KONTAKTNA OSEBA: holc.m@siol.net, Marjan Holc, Toti DCA

Dom starejših občanov Tezno

V DSO Tezno bodo Dan za spremembe obeležili v soboto, 9. 4. , z izdelvoanjem ladjic »6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev«. Ker v družbi število okužb s Covidom-19 ne pojenjuje bistveno, večjega števila obiskovalcev še ne sprejemamo. Ladnjide bodo konec aprila dostavili na Srednjo ekonomsko šolo in gimnazijo.

Mariborska kolesarska mreža

Mariborska kolesarska mreža (MKM) bo v okviru Dneva za spremembe 9. aprila 2022 pripravila Dan brez zavor in v sklopu projekta Klima moje soseske 2022 izvedla prvo serijo meritev kakovosti zunanjega zraka (delci PM 2.5). Meritve bomo izvedli s senzorji, pritrjenimi na kolesa naših prostovoljk_cev. Njihove ugotovitve bodo lahko služile kot izhodišče za trajnostne spremembe prometne ureditve v mestu. Vabijo, da se jim pri acijo pridružijo prostovoljke_ci.

 

KDAJ: 9. 4. 2022, ob 10.00

KJE: Centra mobilnosti Maribor, Partizanska cesta 21, 2000 Maribor

KONTAKTNI OSEBI: mkm.kolesarji@gmail.com, 040 556 459, Žiga in Blaž

Mladinski kulturni center Maribor

 

Ozelenile_i bodo dvorišče ob Kulturnem inkubatorju in postavile_i reciklirano urbano opremo.

 

KDAJ: Datum in ura bosta sporočena naknadno.

KJE: Koroška 18,  2000 Maribor

KONTAKTNA OSEBA: doris.spurej@mkc.si, Doris Špurej, MKC

Pekarna Magdalenske mreže

Pekarna Magdalenske mreže bo v sodelovanju z Iniciativo mestni zbor (IMZ) in Organizacijo za participatorno družbo (DOPD) Dan za spremembe, obeležila v soboto, 9. 4. 2022, z zalivanjem 316 dreves, ki so bila posajena med decembrom 2021 in februarjem 2022 ob Radvanjskem potoku. Drevesa sta IMZ in DOPD ob pomoči prostovoljk_cev Pekarne Magdalenske mreže posadila v sklopu projekta Revitalizacija Radvanjskega potoka, ki  naslavlja problematiko izginjanja zelenih pasov ob vodotokih kulturne krajine. Za ekološko stabilnost vodotokov in njihove širše okolice, so ti pasovi grmovne in drevesne vegetacije ključnega pomena. Ker mlada drevesa za optimalno rast in dobro ukoreninjenost potrebujejo v prvih nekaj letih veliko količino vode zlasti v sušnih obdobjih (zima 2021/2022), vabijo prostovoljke_ce in prostovoljske organizacije, da se jim pridružijo. Potrebujete vedra za zalivanje in primerna oblačila za blaten teren.

Zaradi velike količine plastičnih in drugih odpadkov ob potoku bo hkrati potekala čistilna akcija.

 

KDAJ: 9. 4. 2022, 10.00  (v primeru neprimernega vremena, bo akcija prestavljena na drug termin)

KJE:  Radvanjski potok, na mostu ob makadamski cesti na Ledino pod Pohorjem. Navodila za pot: iz smeri centra mesta pridite po Ljubljanski ulici, mimo Betnavskega gozda, prečkate  Streliško ulico in ste na makadamski cesti za Ledino, kjer bo čez nekaj metrov omenjen most.

KONTAKTNA OSEBA: info@pekarnamm.org,  Urška Breznik, Pekarna Magdalenske mreže

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: