1. 4. 2022 ob 18.00, Ameriška univerza v Beirutu

SobaZaGosteMaribor gostuje: Podoba, digitalizacija in transmedialnost

Zbirka Emila Hannouchea na USEK Oddelku za komunikacije (Plateau 2)

Rezidenčni program SobaZaGosteMaribor že več let uspešno sodeluje z maronitsko univerzo USEK v Libanonu, profesorjem ter interdisciplinarnim umetnikom Miho Vipotnikom in njegovimi študenti_kami. Kontinuirano organiziramo rezidence, ki zbližujejo slovensko in libanonsko umetniško sceno preko gostovanja umetnikov mlajše generacije. Trenutno del ekipe SobaZaGosteMaribor gostuje v Libanonu in vabi na otvoritev razstave v okviru cikla Art education in the Middle East, ki bo na Ameriški univerzi v Beirutu.

Postavitev "Podoba, digitalizacija in transmedialnost: Zbirka Emila Hannouchea na USEK Oddelku za komunikacije (Plateau 2)" predstavlja pedagoške in druge dejavnosti Mihe Vipotnika na Oddelku za komuniciranje Univerze Svetega Duha v Kasliku (USEK). Projekt izhaja iz Vipotnikovega pristopa k umetniškemu izobraževanju, ki ga izvaja na USEK, in iz njegovih zunajštudijskih razstav, ki so pogosto plod sodelovanja libanonskih in slovenskih umetnikov_ic in kuratorjev_ic. Kot tak odraža Vipotnikov način razmišljanja o podobi, tehnologiji, medijih in dokumentu, značilen za njegovo transterdisciplinarno in intermedijsko umetniško prakso.

Multimedijska razstava se opira na vrsto projektov, ki so nastali med USEK (Kaslik, Libanon) in Pekarno Magdalenske mreže (Maribor, Slovenija). V razstavi Hannoucheve zbirke ne obravnavamo z znanstvenega umetnostnozgodovinskega vidika, ampak izhajamo iz možnih načinov vključevanja zbirke v obstoječo (filmsko/video) umetniško izobraževanje na USEK. Ti načini vključujejo digitalizacijo (izdelavo popisa zbirke) in uporabo umetniških del iz zbirke za sodelovanje v različnih kulturnih projektih v Libanonu in tujini. S postavitvijo razstave z Vipotnikovimi študenti nas torej ni zanimal le izobraževalni potencial, temveč tudi, kako se določen umetniški medij in njegov značilni jezik razvijata vzporedno s sočasnimi tehnološkimi mediji. Kako umetniško in kuratorsko raziskovanje umetniške dediščine razkriva zapleteni preplet umetniškega ustvarjanja, politike in ekonomije oziroma kako določeno umetniško delo živi svoje lastno življenje – še posebej v kolikor prebiva izven konserviranega in sterilnega okolja umetniške institucije.

Izhodišče pričujoče razstave je zbirka Emila Hannouchea, ki je bila leta 2019 podarjena libanonskemu maronitskemu redu (ustanovitelju in pokrovitelju USEK). Zbirka obsega več kot tri tisoč slik in drugih artefaktov, ki so trenutno shranjeni v Arheološkem muzeju USEK. Vipotnik Hannouchevo zbirko jemlje kot možno izhodišče za prihodnji razvoj in razširitev oddelka za komunikacije v sodobni interdisciplinarni in transmedijski izobraževalni umetniški oddelek na USEK.

Pripravljeno ob sodelovanju Kaje Kraner in Lucije Smodiš.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: