30. 3 2022 ob 15.00, veliki atelje Vetrinjskega dvora

SobaZaGosteMaribor: Improške »Glasovi«

V okviru programa SobeZaGoste Rezidenca za družbene spremembe med 27. in 31. marcem gosti kolektiv Improške, ki te vabijo na improvizirano celovečerno predstavo.

Glasovi, predstava impro gledališča

Improvizirana celovečerna predstava, ki se dotika teme notranjih glasov in različnih načinov, na katere se ti kažejo zunanjemu svetu. Glasovi so se rodili iz samote karantene. Večina odrskih likov in resničnih oseb se je v zadnjem času izolirala, družbo pa so jim/nam delali najrazličnejši glasovi: tisti iz novic, prijatelji_ce na daljavo, glasovi lastnih čustev in (za)misli, zraven pa še kriki in tišina, ki se je razprostirala med njimi.

Vsake toliko smo se vprašale o soglasjih in razglašenosti v nas samih in med nami in s svetom. Smo varne, svobodne, se sploh še imamo? Ali obstajamo kot celostne in enotne osebe? Nas kdo sliši? So si naši glasovi med seboj kontre? Ali lahko skupaj sploh še kaj dosežemo?

Notranji glasovi so del vseh nas, nas strašijo, spodbujajo, grajajo, opominjajo, ... Prihajajo v različnih oblikah, ob različnih časih, včasih so naši prijatelji in včasih naši sovražniki. Ljudje najdemo raznovrstne načine, kako se soočati z lastnimi glasovi: jih poslušati, zatreti, preslišati, objeti. Ustvarjalke iščemo načine, kako izraziti notranje glasove, kako reagirati na glasove drugih, kako iskati sozvočje ali se ga izogibati in kaj s seboj prinese odločitev, da svoj glas postaviš nasproti drugega.

Improške

so odprta, nehierarhično organizirana skupina improvizatork, ki deluje pod okriljem Društva IMPRO. V okviru skupine raziskujejo vprašanja spola in se lotevajo različnih projektov, kjer se poigravajo s subverzijo. Improške članicam predstavljajo varno skupnost, v kateri lahko raziskujejo, se razvijajo, preizkušajo svoje meje in iščejo različne oblike izraza skozi improviziran performans. Članice so se srečale leta 2014 na navdihujoči delavnici o spolu v gledališki improvizaciji, se povezale in aktivirale, od takrat pa so izvedle več produkcij, nastopile na festivalih Rdeče zore, Igraj se z mano, Goli oder, Sindikat odklonskih entitet, Dobimo se pred Škucem, Rdeči revirji, Kavč festival idr.

Koncept in igra: Olivija Grafenauer, Mistral Majer, Urša Strehar Benčina, Sara Šoukal
Glasba: Luka Seliškar
Oblikovanje luči: Veronika Hana Grubič
Kostumi: Tina Žen
Fotografije: Maruša A. Rems

Prudukcija: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, SobaZaGosteMaribor

Soorganizatorstvo: Društvo ZIZ, Društvo IMPRO

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: