30. 5. 2022 ob 18.00, Vetrinjski dvor

CIKEL TEORIJA FILMA #2

Bazinov realizem in kasnejši fenomenološki pristopi

Tokrat izjemoma v ponedeljek vabimo na predavanje Igorja Koršiča o Bazinovem realizmu in kasnejših fenomenoloških pristopih. Predavatelja bo uvedla in se po predavanju z njim pogovarjala filozofinja dr. Maja Pan.

Bazinov realizem in kasnejši fenomenološki pristopi

Realizem, ki so ga francoski filmski ustvarjalci prvič imenovali v 1930-ih priznava, da »filma ni mogoče določiti tako, kot bi ga prikazal«, saj obstaja več realizmov. Elementi kot so realna lokacija, naravna svetloba in neprofesionalni igralci gledalcu omogočajo, da sam izbere, kako bo film razumel, namesto da bi bil manipuliran. Na predavanju bomo izvedeli več o Bazin-u, ki odpira vprašanja glede problematike gledanja in razumevanja filma iz vidika različnih teorij (kritična, strukturalizem …) in zagovarja dojemanje filma kot dinamičen dvosmeren proces identifikacije in razločevanja gibljivih podob na filmu.

Igor Koršič

filmski teoretik, scenarist, esejist, igralec, rojen leta 1947 v Arnovih selah pri Brežicah. Iz teorije filma je doktoriral na Univerzi v Stockholmu, kjer je med letoma 1977 in 1981 tudi predaval. Od leta 1981 do nedavne upokojitve je bil predstojnik katedre za zgodovino in teorijo filma na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Gostoval je na vrsti filmskih šol v tujini, bil tudi organizator več strokovnih simpozijev. Tako v Sloveniji kot v vodstvenih organih mednarodnih organizacij se je v svojem delovanju zavzemal za evropsko filmsko politiko (CILECT, EURIMAGES, FERA). Napisal je dramo Modri angel, adaptiral scenarij za film Rdeči boogie, prevedel nekaj Strindbergovih dram, uredil in prispeval tekste za zbornik o kadriranju v filmu (Framing) in kinotečno knjižico Film na Švedskem. Za domače in tuje revije je o filmu napisal vrsto strokovnih in znanstvenih člankov ter prevedel knjigo Andreja Tarkovskega Ujeti Čas. Leta 2011 je izšla njegova knjiga Televizija in kakovost – kako ju gojiti, in leta 2021 knjiga esejev V Evropo! Kot aktiven državljan se vseskozi odziva na pomembnejša družbena dogajanja.

Priporočena literatura
  • Andre Bazin: Kaj je film? KINO!, Lj. 2010, zlasti poglavja Ontologija fotografske slike in Razvoj filmske govorice
  • Ur, Petek in Baskar; Fenomenologija filma, Kinoteka, lj, 2014, spremna beseda Koršič: Fenomenologija v teoriji filma
  • Koršič: Kakovost in televizija,  Goga, Novo mesto, 2012
  • Frampton: Filmosophy, wallflower press, London, NY, 2006, poglavje Film phenomenology
  • Hribar: Fenomenologija I in II, Slovenska matica 1993, 1995

Cikel Teorija filma nastaja v koprodukciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie, in Mariborske knjižnice. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi ukrepi za zamejitev širjenja virusa Covid-19.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: