Vsak delovnik med 14.00 in 18.00, Galerija K18

SobaZaGosteMaribor: David Nez
»Zoetrop – kolo življenja«

V petek, 15. 3. 2022, te ob 18.00 vabimo v Galerijo K18, ko si bomo še zadnič skupaj ogledale_i razstavo Davida Neza »Zoetrop – kolo življenja«.

To je hkrati zadnja razstava Pekarne Magdalenske mreže v prostoru na Koroški cesti, ki smo ga 12 let poznale_i kot Galerijo K18 in je bil nadomestni prostor za, v celoti ali delno, izseljene uporabnice_ke upravne zgradbe KC Pekarna v času njene obnove leta 2010.

Razstava bo v Galeriji K18 (Koroška cesta 18) na ogled do 15. aprila vsak delavnik med 14.0014.00 in 18.00.18.00.

Avtor se ukvarja z vrtečim se planetom, ki ga človeštvo naseljuje skupaj z neštetimi drugimi oblikami življenja in podnebnimi spremembami, ki jih je povzročil človek ter uničevanjem habitatov, ki ne ogroža le živalskih vrst, temveč tudi naše preživetje.

S kompleksno in dinamično prostorsko postavitvijo prikazuje lok človeške zgodovine od paleolitika, neolitika, železne dobe, industrijske dobe do sedanje digitalne dobe. Krovna pripoved je zgodba o boju med preživetjem in izumrtjem, ki temelji na našem krhkem odnosu z ekosfero. Osrednjo pozicijo ima zemlja, človek in čebele, okoli njih pa artefakti, ki predstavljajo človeško kulturo in tehnologijo, podobe biosfere - živali, ki jim trenutno grozi izumrtje ter animacije in videi v kombinaciji z večplastnimi zvočnimi sledmi. Dinamični sistem nenehno spreminjajočega se ravnovesja služi kot metafora za občutljivo simbiozo človeških in naravnih sistemov.

Instalacija raziskuje našo kolektivno preteklost in pričakovanja prihodnosti skozi več pripovedi ter ustvarja nekakšen zoetrop svetlobe, barv, senc in zvoka, z namenom, da v gledalcu spodbudi intenziven podzavestni odziv.

David nez

je rojen leta 1949 v Cambridgeu v Massachusettsu. Med letoma 1967 in 1972 je živel v Ljubljani, kjer je obiskoval Akademijo za likovno umetnost in diplomiral iz slikarstva. V tem času je bil član slovenskega avantgardnega umetniškega kolektiva Skupina OHO, kjer je ustvarjal kiparske instalacije, performanse in eksperimentalne filme. Leta 1975 se je vrnil v ZDA in živel v Baltimoru v Marylandu, kjer je obiskoval Maryland Institute of Art in pridobil magisterij iz slikarstva. Leta 1988 je študiral umetnostno terapijo na Univerzi v Novi Mehiki. Leta 1992 se je preselil v Portland v Oregonu, kjer trenutno živi.

• Sodeloval je na večjih skupinskih razstavah v muzejih, kot so: MOMA, New York; MOCA Los Angeles; Museum Moderner Kunst, Dunaj; Centro per Arte Contemporanea, Milano; Kunsthas Graz; Kroller-Muller Museum, Oterloo; Muzej Suvremene Umjetnosti, Zagreb; München Kunstvein; MSU Ljubljana; Galerija 212, Beograd; Galerija Škuc, Ljubljana; in paviljon Viva Arte Viva na Beneškem bienalu leta 2017, kjer je sodeloval tudi kot govorec na Tavola Aperta.

• S samostojnimi razstavami se je predstavil v galerijah v ZDA: Anton Gallery in Gallery K v Washingtonu; Augen Gallery in Guardino Gallery, Portland, Oregon; Davidson Gallery, Seattle

• Umetniška dela v stalnih zbirkah: Marinko Sudac Collection: Zbirka Marinko Sudac: Oregona; zbirka U. of Oregon; državna zbirka Oregona.

• Njegova dela so bila recenzirana v reviji Artforum; spletni reviji ArtMargins in vključena v več knjig: Suvaković; The Green Bloc: The Clandestine History of the OHO Group, M. Suvaković; The Green Bloc: Fowkes: Neo-Avant-Garde Art and Ecology Under Socialism, M. Fowkes; Six Years: Lippard; Walk Through Walls, M. Abramović.

Njegova dela segajo od slikarstva v mešanih medijih, kiparskih instalacij in umetnosti performansa ter raziskujejo vizualno pripoved s transhistorične perspektive.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: