23. 2. 2022 ob 16.00, Glavni trg

SobaZaGosteMaribor: Interesni safari:
Jame, kleti in predori

Pridruži se nam na Interesnem safariju z rezidenčnim umetnikom SobeZaGosteMaribor Davidom Nezom in umetnostnim zgodovinarjem Simonom Žlahtičem.

Konec prejšnega leta smo zaključile_i z raziskovalno rezidenco Davida Neza. V okviru rezidence, ki je sicer potekala na daljavo, je umetnik razvil koncept umetniške instalacije, ki deluje kot prostorska vizualizacija antropocena. David Nez je trenutno v Mariboru in skupaj umeščamo elemente v prostorsko postavitev, ki bo kmalu na ogled v Galeriji K18, pred tem pa te vabimo na interesno, terensko druženje.

InteresniSafari je dogodek, ki nas popelje po mestu, kjer raziskujemo in spoznavamo različne interese gostujočih umetnikov. Na izbrano temo se sprehodimo po mestu in obiščemo različne lokacije, kjer se o njih pogovorimo, delimo znanje in interpretacije.

Trenutni rezident, David Nez, se zanima za fenomen jame v njenem simboličnem in arhetipskem pomenu. Prav tako pa ga zanima fizična substanca podzemnih prostorov, ki v nas vzbujajo različne občutke. Tako se bomo na Interesnem safariju posvetili omenjeni temi in sprehodili po poteh lokacij tunelov, kleti in kript, ki se razpredajo pod mestom. Podelili bomo legende in zgodbe ter spoznali tako temo, kot Maribor skozi drugačne oči.

Pridruži se nam, spoznaj rezidenčnega umetnika in raziskuj z nami!

Simon Žlahtič

samozaposlen v kulturi, je doštudiral umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Predava umetnostno zgodovino, med drugim na Univerzi za III. življenjsko obdobje in v Galeriji K18. Piše prispevke, članke in druga besedila ter sodeluje pri nastajanju katalogov in publikacij. Kurira različne razstave doma in v tujini. Kot kulturni producent in kurator deluje v Pekarni Magdalenske mreže. Občasno sodeluje pri Mednarodnem filmskem festivalu StopTrik. Kot izvršni producent sodeluje tudi z gledališko skupino ZIZ. V okviru programa SobaZaGosteMaribor se je udeležil rezidenčne izmenjave za tandeme, kjer je gostoval v okviru galerije za sodobno umetnost <ROTOR> v Gradcu.

david nez

rojen leta 1949 v Cambridgeu v Massachusettsu. Med letoma 1967 in 1972 je živel v nekdanji Jugoslaviji in sicer v Ljubljani, kjer je obiskoval Akademijo za likovno umetnost in diplomiral iz slikarstva. V tem času je bil član slovenskega avantgardnega umetniškega kolektiva Skupina OHO, kjer je ustvarjal kiparske instalacije, performanse in eksperimentalne filme. Leta 1975 se je vrnil v ZDA in živel v Baltimoru v Marylandu, kjer je obiskoval Maryland Institute of Art in pridobil magisterij iz slikarstva. Leta 1988 je študiral umetnostno terapijo na Univerzi v Novi Mehiki. Leta 1992 se je preselil v Portland v Oregonu, kjer trenutno živi.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: