splet

SobaZaGosteMaribor: Hana Ćurak: »To so same čarovnice: Svetlana Slapšak – Žalitev«

V okviru programa SobaZaGosteMaribor sta Hana Ćurak in Bojan Stojčić sodelovala kot velikokrat prej, na način, da se nujne individualne prakse ujemajo in dopolnjujejo. Tekom kratkega rezidenčnega bivanju sta na fasado Galerije K18 namestila prepoznavno Stojčićevo umetniško delo »Iščem osebo« in posnela podcast epizodo »To so same čarovnice« s Svetlano Slapšak. Oboje je povezano skozi tematiziranje vloge ter načinov žaljivk in pogovora v postjugoslovanskem javnem prostoru.

»To so same čarovnice EP4:
Svetlana Slapšak – Žalitev«

Podcast pogovor

V četrti epizodi podcasta, ki je nastala v okviru rezidenčnega programa SobaZaGosteMaribor, se je Hana pogovarja s Svetlano Slapšak. Svetlana Slapšak je pisateljica, prevajalka, urednica, profesorica in aktivistka, ki je zgodnja leta svojega življenja preživela v Srbiji in je od leta 1989 v izgnanstvu v Sloveniji zaradi svojega dela na področjih antinacionalizma in mira.

Hana Ćurak (1994)

je medijska producentka z izobrazbo s področja sociologije in političnega zagovorništva. Kot ena najbolj pronicljivih feministk mlajše generacije na območju bivše Jugoslavije, je znana po svoji zbirki memov »Sve su to Vještice« (To so same čarovnice). Skozi svoje delo se referira na znane umetnice kot je Barbara Kruger in z znanjem in izkušnjami na področju sodobnega zagovorništva, razvoja civilne družbe in politične teorije, usmerja digitalni in analogni svet ter s tem ustvarja množično gibanje z obsežnim občinstvom. Kot asistentka kuratorke pri samostojni razstavi Bojana Stojčića v Narodni galeriji BiH in pri razstavi umetnice Selme Selman, Hana s svojim eklektičnim strokovnim znanjem uvaja antikolonialne in miroljubne feministične ideje v mainstream diskurz. Ćurak je med drugim članica odbora pri CRVENA - Association for Arts and Culture, sodelavka na projektu pri Centru za razvoj medijev in civilne družbe. Izobraževala se je na Freie Universitat Berlin (magisterij iz Severno-ameriških študij, 2021), New school for Social Research (2019) in na Univerzi v Buckinghamu (diploma iz političnih znanosti).

To so same čarovnice

Sve su to Vještice (To so same čarovnice) je interdisciplinarna platforma, ki se osredotoča na feministično zagovarjanje z uporabo digitalnih in analognih orodij. Poseben poudarek je na krepitvi organizacijskih in tematskih zmogljivosti platforme za ustrezno in inovativno tematiziranje, prednostno razvrščanje in obravnavanje perečega vprašanja nasilja na podlagi spola v Bosni in Hercegovini. Glavne teme, ki jih Vještice (Čarovnice) obravnavajo v svoji produkciji, so: militarizacija kot feministično varnostno vprašanje spol in moč v jezik in politike mikrosocialne performativnosti spola, solidarnost kot feministično varnostno orodje, feminizem in regionalna izgradnja miru, reproduktivno delo (razdelitev gospodinjskih opravil, povezanih s spolom, čustveno delo, skrb) ekonomsko opolnomočenje žensk (poudarek na mladih brezposelnih ženskah), emancipacija in skozi vizualne umetnosti, feministična dediščina zahodnega Balkana in zgodovina kot orodje opolnomočenja, geopolitika spola. Vsa ta vprašanja se med seboj navezujejo na podlagi feminističnih varnostnih in mirovnih študij ter teorije radikalne demokracije, ki predlagajo pristop od spodaj navzgor k vzpostavitvi trajnostne feministične socialne kohezije. Poleg tega so Vještice (Čarovnice) družbeni podvig - ponujajo zagovorništvo, komunikacijsko svetovanje in storitve upravljanja projektov, ki jih uporabljajo v poskusu ustvarjanja samovzdržne platforme. Podcast Sve su to vještice (Vse to so čarovnice) obravnava revolucionarni vsakdan postjugoslovanskega intelektualnega prostora.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: