27. 12. 2021 ob 19.00, Zoom

SobaZaGosteMaribor meets David Nez

Vabljen_a na pogovor in družabni večer z aktualnim rezidentom Davidom Nezom.

Umetnik nam bo predstavil svoja dosadanja dela s poudarkom na času življenja v Ljubljani, ko je bil poleg študija aktiven v skupini OHO, ki velja za eno bolj zanimivih in pomebnih avntgarnih umetnostnih skupin šestdesetih let v srednji in vzhodni Evropi. Dotaknil se bo nedavnih umetniških praks in govoril o projektu, ki ga razvija v okviru SobeZaGosteMaribor.

Pogovor bo potekal v angleškem jeziku, pridruži se s klikom na povezavo:

Navdušene_i smo, da leto zaključujemo z Davidom Nezom, ki bo po 50 letih ponovno prisoten na slovenski umetniški sceni!

David Nez

je rojen leta 1949 v Cambridgeu v Massachusettsu. Med letoma 1967 in 1972 je živel v nekdanji Jugoslaviji in sicer v Ljubljani, kjer je obiskoval Akademijo za likovno umetnost in diplomiral iz slikarstva. V tem času je bil član slovenskega avantgardnega umetniškega kolektiva Skupina OHO, kjer je ustvarjal kiparske instalacije, performanse in eksperimentalne filme. Leta 1975 se je vrnil v ZDA in živel v Baltimoru v Marylandu, kjer je obiskoval Maryland Institute of Art in pridobil magisterij iz slikarstva. Leta 1988 je študiral umetnostno terapijo na Univerzi v Novi Mehiki. Leta 1992 se je preselil v Portland v Oregonu, kjer trenutno živi.

• Sodeloval je na večjih skupinskih razstavah v muzejih, kot so: MOMA, New York; MOCA Los Angeles; Museum Moderner Kunst, Dunaj; Centro per Arte Contemporanea, Milano; Kunsthas Graz; Kroller-Muller Museum, Oterloo; Muzej Suvremene Umjetnosti, Zagreb; München Kunstvein; MSU Ljubljana; Galerija 212, Beograd; Galerija Škuc, Ljubljana; in paviljon Viva Arte Viva na Beneškem bienalu leta 2017, kjer je sodeloval tudi kot govorec na Tavola Aperta.

• S samostojnimi razstavami se je predstavil v galerijah v ZDA: Anton Gallery in Gallery K v Washingtonu; Augen Gallery in Guardino Gallery, Portland, Oregon; Davidson Gallery, Seattle

• Umetniška dela v stalnih zbirkah: Marinko Sudac Collection: Zbirka Marinko Sudac: Oregona; zbirka U. of Oregon; državna zbirka Oregona.

• Njegova dela so bila recenzirana v reviji Artforum; spletni reviji ArtMargins in vključena v več knjig: Suvaković; The Green Bloc: The Clandestine History of the OHO Group, M. Suvaković; The Green Bloc: Fowkes: Neo-Avant-Garde Art and Ecology Under Socialism, M. Fowkes; Six Years: Lippard; Walk Through Walls, M. Abramović.

Njegova dela segajo od slikarstva v mešanih medijih, kiparskih instalacij in umetnosti performansa ter raziskujejo vizualno pripoved s transhistorične perspektive.
Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: