20. 12. 2021 ob 18.00, splet

SobaZaGosteMaribor: Marina Gumzi: »Sodobni nekonvencionalni filmskimi formati«

Aktualna rezidentka programa SobaZaGosteMaribor je producentka, avtorica in raziskovalka Marina Gumzi. »PROJEKTOR #8 Svobodni film in dominantni sistemi: Legitimnost kovencij v obdobju hitrih sprememb« je del njenega raziskovalnega dela v okviru katerega se ukvarja s sodobnimi nekonvencionalnimi filmskimi formati ter njihovo umeščenostjo v domači in širši avdio-vizualni pokrajini.

PROJEKTOR #8 Svobodni film in dominantni sistemi

Okrogla miza na štirikotnem ekranu • 90 min

Sodelujoči: Gregor Božič, Nataša Bučar, Jasmina Cibic, Marina Gumzi, Katarina Jazbec in Matevž Jerman.

Posvet je namenjen kolektivnemu razmisleku o novih, eksperimentalnih in nekonvencionalnih postopkih, vsebinah, formatih in okoliščinah za ustvarjanje in gledanje filmov z obzirom na dominantne standarde sistemov, ki podpirajo filmsko produkcijo in distribucijo. Govorili bomo o možnostih, potencialih, predsodkih in formalnih ovirah, ki jih ustvarjalke in ustvarjalci prepoznavajo pri svojih praksah ter so povezani z izven-standardnimi formati ustvarjalnosti znotraj sodobnega avdio-vizualnega medija.

Udeležba je brezplačna. Za povezavo do dogodka se je potrebno prijaviti na info@filmfactory.si.

Marina Gumzi

je v Ljubljani, Berlinu in Parizu študirala dramaturgijo, gledališke študije in filmsko produkcijo. Od l. 2013 vodi studio NOSOROGI (Playing Men, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Fiume o morte!), mikro produkcijsko hišo, znotraj katere deluje kot producentka in avtorica. Kot soscenaristka in dramaturginja sodeluje z ustvarjalci mlajše generacije iz Slovenije in širše regije, ki ustvarjajo znotraj različnih ustvarjalnih disciplin. Med l. 2019 in 2020 je bila članica podiplomske študijske skupine Next Wave na Deutsche Film und Fernsehakademie, v okviru katerega se je začela ukvarjati z novimi modeli filmske distribucije, sodobnimi trendi kuratorskih praks na področju AV medijev ter potencialov, ki jih za razvoj filmske umetnosti ponujajo sodobne tehnologije. Živi in dela v Berlinu in Ljubljani.

V zadnjem obdobju se posebej angažirano osredotoča na delo z AV projekti s poudarjenimi okoljskimi in socialnimi vsebinami, z raziskovanjem nekonvencionalnih formatov ter participatornih modelov produkcije vsebin, ter s sistemsko politiko za večjo vključenost takih vsebin v tradicionalne podporne mehanizme. S tem v zvezi je sodelovala v mednarodni raziskovalni skupini za prenovo mednarodnega sklada Eurimages za nekonvencionalne filmske formate, v delovni skupini za prenovo pravilnikov Slovenskega filmskega centra ter v projektni skupini berlinskega Teden kritike za oblikovanje utopičnega filmskega sistema.

Dogodek PROJEKTOR pripravlja Film Factory v koprodukciji s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže in Guest Room Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: