22. 12. 2021, zoom

KINO! revija za film in filmsko, predstavitev

Društvo za širjenje filmske kulture KINO!, Pekarna Magdalenske mreže in Galerija K18 vabimo na večer revije KINO!.

Predstavitvi delovanja Društva za širjenje filmske kulture KINO!, njegove revijalne in knjižne produkcije ter izobraževalnega programa Ostrenje pogleda bo sledila predstavitev letošnjega letnika revije KINO! (KINO! 43/44 in KINO! 45).

Pridružite se nam s klikom na povezavo:

Poleg prepleta študij o filmskih klasikah, prezrtih ali ponovno aktualnih poglavjih filmske zgodovine in prebojnih odkritjih tako s področja ustvarjanja kot filmske teorije in filmske vzgoje letnik prinaša še tematske bloke o filmu in etiki živali, ustvarjanju Abbasa Kiarostamija, filmskih obravnavah tragičnih dogodkov 22. julija na Utøyi in povezavi med filmom in videoigrami. Večer bo zaključilo predavanje prav na temo slednjega – Robert Kuret, literarni in filmski publicist ter eden izmed piscev tematskega bloka, bo razpravljal o sledeh, ki jih na filmu puščajo igrice – in film na igricah.

»Filmi z igričarsko senzibiliteto /…/ izzivajo voajerski pogled, značilen za film – pri voajerskem pogledu gre, preprosto rečeno, za pogled, za katerega opazovani liki v diegetskem prostoru ne vedo, da se nahaja med njimi. Gre za pogled, ki je varen, ki je na distanci ravno zaradi tega, ker se vsi okrog njega obnašajo, kot da ga ne opazijo. Gre za pogled, ki mu je podeljen privilegij nevidnosti. To je skratka neviden kamerin pogled, pogled brez telesa, brez fizične prisotnosti, ki se lahko splazi v še tako zasebne in nenavadne kote.« (Robert Kuret, »Telo v vzporedni resničnosti. Korelacija filmov in videoiger pri imerziji v virtualni/diegetični prostor«, KINO! 43/44)

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: