21. 12. 2021 ob 18.00, Zoom

Digitalna tehnologija in onkraj: obeti filma za 21. stoletje

Vabljene_i na petnajsto predavanje iz cikla Zgodovina filma. Srečale_i se bomo na Zoomu, kjer bo filmski kritik, novinar in urednik Matic Majcen govoril o obetih filma za 21. stoletje

Udeležba je brezplačna.brezplačna. Dogodek bo potekal na spletu. Pridružite se mu s klikom na povezavo:

Digitalna tehnologija in onkraj: obeti filma za 21. stoletje

Italijanski teoretik Francesco Casetti je v svoji znameniti knjigi film opisal kot "oko 20. stoletja". Če film res spada v preteklost, kakšna bo njegova vloga v 21. stoletju? V prvih dveh desetletjih se je film z nastopom digitalne tehnologije znašel pod plazom mnogih sprememb, ki bodo imeli dolgoročen vpliv na to, kako bomo gibljive podobe gledali od sedaj naprej. Ali to pomeni smrt filma ali njegovo novo rojstvo? Dokončnega odgovora ne ve nihče, a nekatere vzhajajoče tehnologije že dajejo slutiti, v katero smer se bo film razvijal od tu naprej.

Matic Majcen (roj. 1980)

je filmski kritik, novinar in urednik. O filmu piše za vrsto slovenskih medijev: za Večer recenzira redni filmski program, za MMC RTV Slovenija poroča s filmskih festivalov v Cannesu, Benetkah in Berlinu, pri reviji Dialogi opravlja delo urednika za področje filma. Doktoriral je z disertacijo o slovenskem poosamosvojitvenem filmu ter je aktiven na področju filmskega izobraževanja, v sklopu česar redno predava v slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Je avtor knjig Slovenski poosamosvojitveni film: institucija in nacionalna identiteta (2015) in Kubrickova Odiseja v vesolju (2018). Leta 2009 je ustanovil projekt Podoba-Glasba, v sklopu katerega se ukvarja z zgodovino in teorijo glasbenega videa, obenem pa vodi tekmovalni program glasbenega videa na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu.

Cikel predavanj iz zgodovine filma bo v okviru petnajstih predavanj osvetlilo začetke in razvoj filma iz različnih perspektiv. Pričeli bomo z s samim rojstvom filma in mitom o bratih Lumiere, nadaljevali z nemim filmom, se dotaknili sovjetskega montažnega filma, italijanskega neorealizma, jugoslovanskega črnega in francoskega novega vala. Nato bomo obrnili fokus na filmske zvrsti ter se posvetili dokumentarnemu, eksperimentalnemu, kratkemu pa hollywoodskemu filmu in alternativam zahodnemu filmskemu kanonu. Cikel bomo zaključili z reprezentacijo žensk v slovenskem filmu, slovenskim poosamosvojitvenim filmom in pregledom obetov filma za 21. stoletje.

Cikel zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: