splet

SobaZaGosteMaribor: SpoznajteRezidenta: Hana Ćurak in Bojan Stojčić

Aktualna rezidenta programa SobaZaGosteMaribor Hano in Bojana spoznaj skozi kratek posnetek s katerim se javljata iz Sarajeva pred odhodom v Maribor!

V okviru programa SobaZaGosteMaribor bosta Hana in Bojan sodelovala kot velikokrat prej, na način, da se nujne individualne prakse ujemajo in dopolnjujejo. Tekom kratkega rezidenčnega bivanju bosta na fasado Galerije K18 namestila prepoznavno Stojčićevo umetniško delo »Iščem osebo« in posnela podcast epizodo »To so same čarovnice« s Svetlano Slapšak. Oboje je povezano skozi tematiziranje vloge ter načinov žaljivk in pogovora v postjugoslovanskem javnem prostoru.

Hana Ćurak (1994)

je medijska producentka z izobrazbo s področja sociologije in političnega zagovorništva. Kot ena najbolj pronicljivih feministk mlajše generacije na območju bivše Jugoslavije, je znana po svoji zbirki memov »Sve su to Vještice« (To so same čarovnice). Skozi svoje delo se referira na znane umetnice kot je Barbara Kruger in z znanjem in izkušnjami na področju sodobnega zagovorništva, razvoja civilne družbe in politične teorije, usmerja digitalni in analogni svet ter s tem ustvarja množično gibanje z obsežnim občinstvom. Kot asistentka kuratorke pri samostojni razstavi Bojana Stojčića v Narodni galeriji BiH in pri razstavi umetnice Selme Selman, Hana s svojim eklektičnim strokovnim znanjem uvaja antikolonialne in miroljubne feministične ideje v mainstream diskurz. Ćurak je med drugim članica odbora pri CRVENA - Association for Arts and Culture, sodelavka na projektu pri Centru za razvoj medijev in civilne družbe. Izobraževala se je na Freie Universitat Berlin (magisterij iz Severno-ameriških študij, 2021), New school for Social Research (2019) in na Univerzi v Buckinghamu (diploma iz političnih znanosti).

Bojan Stojčić (1988)

je bosanski umetnik. Bojan raziskuje dediščine, poetiko, sledi in prehode sedanjosti ter njene politične modalitete, zajema in preučuje njene postideološke performativnosti. Pogosto ustvarja tako, da elegantno posega v kontekstualiziran vsakdan, osvobaja podobo njenih grafičnih pojavov, hkrati pa dopolnjuje njeno obliko s pripovedmi iz okolice. Neposredna izkušnja vojne v Bosni in novonastala realnost evropske periferije je Bojana na najbolj javne in najbolj intimne načine izpostavila vseprisotni izgubi, razseljenosti in tranziciji. Njegova dela so predstavljena v večih zbirkah, med drugim v fundaciji agnès b. in zbirki Deutsche Telekom Digital. Živi v Sarajevu, kjer vodi umetniški atelje, poučuje in svetuje. Je kreativni producent »To so same čarovnice« in član feminističnega kolektiva »Zveza za kulturo in umetnost CRVENA«.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: