12., 16., 18. 12. 2021 ob 19.00, Mali oder Narodnega doma

Gledališka predstava:
SLAVA KLAVORA – SPOMENIK

Osrednja platforma predstave je komunistično gibanje v Mariboru, kjer gledalke_ci pridejo v stik z mariborskimi aktivistkami_ti, kasnejšimi narodnimi heroji_njami. Dogajanje je postavljeno v nestabilni čas poznih tridesetih let, ko so Jugoslavijo pretresali mednacionalni spori, v bližnji soseščini pa je že zavladal nacifašizem, ki se je leto za letom, kakor temna senca, bližal Jugoslaviji.

Predstava gledalke_ce popelje v čas odraščanja, šolanja in političnega delovanja Slave Klavore ter njenih tovarišic_ev. Skupina izobraženih in izurjenih komunistk_ov ter mladih skojevk_cev je postala pomemben vir navdiha za upor, kajti z izdelanim programom, organizacijo in vizijo so komunistke_ti predstavljale_i alternativo obstoječemu kapitalističnemu sistemu. Z začetkom vojne so komunistke_i bile_i edine_i, ki so v ilegali nadaljevale_i svoje aktivnosti. Niso se predale_i in priznale_i nacistične okupacije. Začel se je boj. Začela se je revolucija.

Kljub izjemnemu pogumu in dobri organiziranosti je gestapo 7. avgusta 1941 aretiral Slavo Klavoro in njene tovariše_ice. Osemnajst dni je Slava z nezlomljivo voljo kljubovala nečloveškemu nasilju. Ničesar jim ni izdala. Skupaj z drugimi borkami_ci so jo 24. avgusta ustrelili v mariborskih sodnih zaporih. Usmrčena pri komaj dvajsetih letih je Slava Klavora postala simbol poguma in upora slovenskega partizanstva. Letos obeležujemo 100-letnico njenega rojstva in 80-letnico njene usmrtitve.

Ker v pozabo odhajajo ideje, kraji, dogodki in osebe, katerih podob na spomenikih ne prepoznamo več, smo želele_i na podlagi dela Milice Ostrovške Kljub vsemu upor in drugih zgodovinskih virov oživiti pomen marksistične teorije in revolucionarnega boja na gledališkem odru.

Revolucija nosi njihova imena.

Premiera 1

nedelja, 12. 12. 2021, ob 19.00 na Malem odru Narodnega doma

Premiera 2

četrtek, 16. 12. 2021, ob 19.00 na Malem odru Narodnega doma

Ponovitev

sobota, 18. 12. 2021, ob 19.00 na Malem odru Narodnega doma

Predstava traja 1 uro in 20 minut.

IGRAJO: Davorin Juhart, Anastazija Leščak, Nina Slanič, Tomaž Podbevšek, Tina Podbevšek

REŽISER: Viktor Hrvatin Meglič

SCENOGRAFINJA in KOSTUMOGRAFINJA: Nina Šulin

OBLIKOVANJE LUČI: Boštjan Vodnik

PROJEKCIJA: Vita Kolar

AVTOR FOTOGRAFIJE: Jakob Vogrinec

PRODUKCIJA: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

SOORGANIZACIJA: Narodni dom Maribor, Radio Marš, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Združenje borcev za vrednote NOB

Hvala tudi Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor.

Cena vstopnic: 10,00 € (redna); 7,00 € (dijaki, študenti, upokojenci); 0 € (brezposelne osebe s potrdilom).

 

Rezervacija in prevzem vstopnic: Zaradi trenutne situacije je število mest omejeno. Za obisk predstave si predhodno rezervirajte svojo vstopnico. Rezervacijo z navedbo števila vstopnic pošljite na info@pekarnamm.org. Upoštevan bo vrstni red rezervacij do zapolnitve mest, zato si svoje vstopnice zagotovite čim prej!

Plačate in prevzamete jih lahko na dan predstave med 18.00 in 19.00 v avli Narodnega doma Maribor.

 

Predstave se lahko udeležite le, če izpolnjujete pogoj PCT (prebolele_i, cepljene_i, testirane_i). Prosimo vas, da se med obiskom držite vseh priporočil NIJZ: nošenje zaščitnih mask, razkuževanje ali umivanje rok in vzdrževanje medosebne razdalije (najmanj 1,5 metra). Hvala za razumevanje.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: