12. 12. 2021 ob 19.00, Lutkovno gledališče maribor

Filmske nedelje v Lutkovnem: Delo na zahtevo (The Gig is up)

Premierno v Mariboru še kako aktualen dokumentarec o spletnih platformah, kot so Wolt, Uber in Amazon in njihovih posledicah za vedno bolj prekarizirane delavke in delavce.

* Delo na zahtevo (The Gig is up)

Kanada/Francija, 2021, barvni, 88 minut

Današnji čas nas sili k vseprisotnosti in nenehni dosegljivosti, vrednota je, da znamo izklopiti in ločiti delo od nedela. S filmom Delo na zahtevo (The Gig is up), režiserke Shannon Walsh, kanadske in francoske produkcije, spoznamo svet odmaknjenosti, ki je predrzno blizu vseh nas, a se premalo zavedamo, da ima čudovita nova tehnologija, ki nam s kontaktom podjetij kot so Wolt, Amazon, Uber, hitro, enostavno, poceni pričara ugodje, tudi drugo plat kovanca, kjer ta ista tehnologija postane strašljiva in pod vprašaj postavlja samo človeškost.

Film nam pokaže, da je svoboda v delovnem okolju, ki si jo tako želimo, odvisna od ocene uporabnikov, a le malokdo se zaveda kakšne posledice bo imela naša ocena za človeka, ki cel dan kolesari tople obroke skozi mesto. Včasih smo ocenjevalci tudi slabe volje in ocenimo po svojem počutju in s tem lahko pahnemo nevidne in nadomestljive ljudi na rob preživetja. Bleščeče obljube o prilagojenem prožnem delavniku, neodvisnosti, nadzor časa in denarja, hitro zbledijo in delavci se znajdejo v ujetem položaju, odvisni od ocen uporabnikov, v nenehnem strahu, da bodo prejeli slabo oceno ali svoje nerazpoložljivosti “deaktivirani”. Človeški davek nove tehnologije, ki nam pričara vse in kadarkoli si želimo.

S filmom želimo opozoriti na empatijo do ljudi, ki so se znašli v kolesju trilijonske ekonomije na zahtevo. Zavedajmo se, da gre za prekarne delavce, ki srbijo, da se naše potrebe izpolnjujejo in zato ponujajo svoj čas oz nenehno pripravljenost. Izziv prekarnosti kot obet njegove večnosti so tudi naprave, ki jih imamo v žepu, uporabljamo ves čas, smo v mnogih pogledih postali odvisni od njih. Kot pravi režiserka Shannon Walsh: “Posameznik, ki opravlja priložnostna dela na podeželju Združenih držav Amerike, ima z delavcem, ki to počne v Indiji ali Nigeriji, danes več skupnega kot kadarkoli prej. Neenakost je resnično postala globalna. Mislim, da smo na pragu globalnega gibanja, in upam, da bo del njega tudi moj film”

Režija: Shannon Walsh
Scenarij: Shannon Walsh, Harold Crooks, Julien Goetz
Fotografija: Étienne Roussy
Montaža: Sophie Farkas-Bolla
Glasba: David Chalmin
Produkcija: Ina Fichman, Luc Martin-Gousset
Festivali, nagrade: CPH:DOX (svetovna premiera); Hot Docs; DOXA (otvoritveni film); Dokufest Prizren; Melbourne; Edinburg
Distribucija: Demiurg

 

Shannon Walsh: »Bila sem šokirana in osupla, ko sem prvič izvedela, da za iskalnikom Google, ki ga tudi sama uporabim večkrat na dan, stoji na stotisoče delavcev na zahtevo; ljudi, ki algoritme dopolnjujejo s človeško ustvarjalnostjo in inteligenco ter skušajo uganiti, kaj sem imela v mislih, in razvrščajo rezultate. Magična tehnologija, ki so mi jo prodajali, sploh ni tako magična. /…/ Nobenega dvoma ni, da ekonomija spletnih platform spreminja delo po vsem svetu. Posameznik, ki opravlja priložnostna dela na podeželju Združenih držav Amerike, ima z delavcem, ki to počne v Indiji ali Nigeriji, danes več skupnega kot kadarkoli prej. Neenakost je resnično postala globalna. Delavci po vsem svetu so si v zadnjem času močno prizadevali, da bi svoja vprašanja predstavili javnosti in skušali doseči spremembe. Mislim, da smo na pragu globalnega gibanja, in upam, da bo del njega tudi moj film.«

Vstopnina za projekcijo znaša 5 evrov. Vstopnico si lahko zagotovite na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor, na Vojašniškem trgu 2a. Blagajna je odprta od torka do petka med 10. in 13. uro, v četrtek tudi med 15. in 18. uro, v soboto med 9. in 11. uro ter uro pred vsako predstavo.

Spletna prodaja vstopnic na POVEZAVI.

 

Prireditve se lahko udeležite le, če izpolnjujete pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Prosimo vas, da se med obiskom držite vseh priporočil NIJZ: nošenja maske, razkuževanja ali umivanja rok in držanja najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje. Hvala za razumevanje.

* Konzorcij Film in Maribor sestavljamo  Pekarna Magdalenske mreže,    Društvo za razvoj filmske kulture - DRFK,    Film Factory Maribor,    Zavod MARS Maribor,    Društvo Mitra   "Filmske nedelje v Lutkovnem" pripravljamo v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Mestno občino Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: